OPPO is het vijfde smartphonemerk ter wereld en lanceert vandaag zijn nieuwe smartphones uit de Reno-serie, de Reno 10x Zoom en de Reno. PC-Active is erbij.

In 2018 werd het Chinese merk OPPO door IDC gerangschikt als het vijfde smartphonemerk wereldwijd en het heeft inmiddels 250 miljoen gebruikers wereldwijd. Vandaag lanceert OPPO de Reno en de Reno 10x Zoom met onder andere de ‘pivot rising camera’ (ook wel schuine pop-upcamera genoemd), de krachtige 10x Hybrid Zoom en een notchless scherm.

Design
De nieuwe Reno-serie bestaat uit drie modellen: de Reno 5G, de Reno 10x Zoom en de Reno. In Nederland komen deze laatste twee toestellen op de markt. Beide toestellen hebben een strak ontwerp en geen notch (inkeping in het scherm). De achterkant van het toestel is lekker glad, volgens OPPO door het zogenaamde ‘dual-side gloss polishing’ waarmee het kleinste verschil in oppervlaktestructuur wordt geëgaliseerd. Door middel van nano-polijsten wordt daarnaast de gladde afwerking gegarandeerd voor de overgang van glanzend naar mat. De achtercamera zit volledig verborgen onder 3D-glas voor een naadloze, strakke look; Reno maakt gebruik van Corning Gorilla 5.0-glas op de achterzijde van het toestel. Daarnaast is het de eerste OPPO-serie die gebruikmaakt van de ceramische O-dot op de achterzijde: de O-dot is ontwikkeld om de telefoon minimaal te verhogen als deze op een vlakke ondergrond ligt, zodat de lenzen altijd worden beschermd tegen rechtstreeks contact. Alle Reno-modellen zijn daarnaast uitgerust met de 6e generatie Corning Gorilla Glass om duurzaamheid en bescherming te garanderen van het voorscherm.

Display, processor, geheugen en batterij
De Reno 10x Zoom (en de OPPO Reno 5G) beschikken over een 6,6inch AMOLED-scherm (6,4inch scherm voor de standaard Reno), met een resolutie van 2340x1080 pixels en een beeldverhouding van 19.5:9. Dit ontwerp zorgt voor een screen-to-body ratio van 93,1% en zoals al gezegd volledig notchless.
Zowel de Reno 5G als de 10x Zoom zijn uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 855 Mobile Platform, de eerste System on Chip (SOC) van Qualcomm die kan worden gecombineerd met een 5G-modem. Het standaard Reno-model wordt geleverd met een Snapdragon 710 chipset.
De Reno 10x Zoom heeft een werkgeheugen van 8 GB en aan opslaggeheugen 256 GB dat je kunt uitbreiden. De Reno heeft 6 GB RAM en 256 GB opslaggeheugen.
De Reno 5G en 10x Zoom beschikken over een 4065mAh-batterij, de gewone Reno over een 3765mAh-batterij. OPPO’s snellaadtechniek, VOOC, is opgevoerd tot VOOC-flashcharge 3.0. Deze nieuwe technologie kan tijdens het laden hoge spanning handhaven en verlengt de levensduur van de batterij.

Usb, hoofdtelefoonaansluiting en vingerafdrukscanner
De Reno's beschikken beiden over een usb-c-aansluiting, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een vingerafdrukscanner in het scherm. Ook beschikken ze over Dolby Atmos.

Schuine pop-upcamera
OPPO is vooral trots op de camera's, waarbij natuurlijk vooral de 10x Hybrid Zoom opvalt. Let wel, dat is dus hybride zoom. Waar Huawei met de P30 Pro vooral inzoomt op de 10x zoom, zijn we natuurlijk benieuwd naar deze 10x hybride zoom. Tijdens de presentatie in Zurich (Zwitserland) konden we nog niet goed testen hoe goed deze camera is. Wel kwamen we te weten dat net zoals bij de Huawei P30 Pro de camera een 5x optische zoom heeft en dat wordt 'opgewaardeerd' met een digitale zoom om de 10x zoom te halen.
De Reno-serie valt op door de ‘pivot rising camera’, de schuine pop-upcamera die de voorcamera, de speaker en de flitsers verbergt. De pivot komt in slechts 0,8 seconde volledig omhoog met de camera in een hoek van 11 graden. OPPO heeft deze pivot-functionaliteit flink getest en kan volgens meer dan 200.000 keer worden gebruikt. Dat betekent dat als je circa 100 keer per dag gebruikmaakt van de camera, de functionaliteit vijf jaar wordt behouden. Daarnaast kan het ‘drop protection’-mechanisme een vrije val van het toestel herkennen en zal de camera tijdens een val volledig automatisch terugtrekken om schade te voorkomen. Dat hebben we een aantal keren getest: als je de Reno 10x Zoom van zo'n één meter hoog uit je handen laat vallen, is de pop-upcamera alweer teruggetrokken voordat hij de grond raakt.

Reno 10x Zoom
De Reno 10x Zoom beschikt over een triple-camera met 48MP HD primary lens + 8MP Ultra-Wide Angle + 13MP Telephoto (periscope), waardoor zelfs op lange-afstandfoto’s van bijzonder hoge kwaliteit kunnen worden gemaakt. De drie camera's werken synchroon om hun respectievelijke functies te versterken en optimaliseren waardoor 10x Hybrid Zoom mogelijk is. Daarnaast maakt de Reno 10x Zoom gebruik van dubbele optische beeldstabilisatie (OIS) voor de hoofdcamera voor foto's van hoge kwaliteit op elk gewenst moment.

48MP achtercamera en 16MP ‘AI beauty’ voorcamera
De primaire lens van de Reno-serie is uitgerust met een Sony IMX586-sensor, een 48 MP ultra-pixel camera, 4-in-1 resolutie die ook scherpstelt bij weinig licht, een F1.7 groot diafragma en een laserdetectie-autofocus. De OPPO Reno-serie wordt geleverd met een 16MP-camera aan de voorkant met een F2.0-diafragma en maakt gebruik van een aangepast algoritme om lichteffecten te corrigeren en zich aan te passen aan elke huidskleur voor natuurlijke selfies, met name als er weinig licht is.

Ultra Nacht Modus 2.0
Met de Ultra Nacht Modus 2.0 maakt de Reno-serie gebruik van AI, HDR en multi-frame voor onder andere ruisonderdrukking, handstabilisatie en dynamisch bereik. Hierdoor weet de camera meer helderheid en details te registeren dan het menselijke oog. Wanneer je met de Reno een nachtportret maakt, kan de camera automatisch een menselijk gezicht onderscheiden van de achtergrond waardoor de natuurlijke huidskleur wordt benaderd en je een natuurgetrouwe opname krijgt.

4K video en Audio Focus
De Reno-serie ondersteunt het filmen van 4K-video’s tot 60 fps. De camera is in staat om een ​​scherp en stabiel beeld vast te leggen via OIS. De Audio Focus-technologie maakt daarnaast gebruik van meerdere microfoons om de omringende geluiden 360° op te nemen. Deze technologie combineert stereoluidsprekers en Dolby Atmos voor een mobiele bioscoopervaring, aldus OPPO.

ColorOS 6
De OPPO Reno-serie wordt ondersteund door ColorOS 6,een gebruikersinterface op maat op basis van Android P (Android 9.0) met een nieuw visueel design en bijzonder kleurverloop voor het creëren van subtiele overgangen. ColorOS 6 verbetert daarnaast Smart en Game Assistant, de Navigation Bar en het Smart System management dat ervoor zorgt dat apps die een tijdje niet zijn gebruikt automatisch worden afgesloten om de batterijduur te optimaliseren.

Garantie
Voor de Reno 5G en 10x Zoom toestellen kan in Nederland en wereldwijd gebruik worden gemaakt van garantie, reparaties en upgrade services in officiële OPPO Service Centers als onderdeel van OPPO’s internationale garantie service. Dit biedt gebruikers meer bescherming voor hun toestellen ongeacht waar ze zich bevinden.

Conclusie
De OPPO Reno's voelen goed aan, zijn lekker snel en zien er mooi uit. Voor een echte review moeten we beide toestellen natuurlijk eerst echt testen. Als we de toestellen binnenkrijgen, zullen we snel de reviews snel publiceren.

Prijzen, beschikbaarheid en kleuren
De OPPO Reno is vanaf 10 mei verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499 euro. Reno 10x Zoom zal verkrijgbaar zijn vanaf begin juni voor de verkoopprijs van 799 euro.De Reno 10x Zoom en de Reno verschijnen in twee nieuwe kleuren: Ocean Green met donkergroene lichtreflectie en Jet Black met grijze en blauwe gradients.
De Reno 5G zal vanaf eind mei in Zwitserland verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 899 euro. In tegenstelling tot Nederland zal Zwitserland wel eind van dit jaar een 5G-netwerk hebben.

image004