Hoe goed is de Bitdefender BOX 2, een alles-in-één beveiliging die dus zowel hard- als softwarematig je digitale leven moet beschermen?

Aad Munsterman

De Bitdefender BOX 2 is een complete, op meerdere lagen gebaseerde, internet-beveiligingsoplossing met als doel je digitale leven te beschermen. Het is een apparaat dat je koppelt aan de router van je provider en waar je al je apparaten, zowel met LAN-verbinding als wifi, naar toe verhuist. Met meerdere lagen bescherming wordt bedoeld dat de BOX, in combinatie met de Bitdefender-beveiligingssoftware op je systemen, een totale bescherming biedt.

Bitdefender BOX hoofdfuncties
De Bitdefender BOX heeft een aantal hoofdfuncties, zoals het detecteren en beheren van apparatuur dat wordt of is aangesloten. Een andere hoofdfunctie is het uitvoeren van kwetsbaarheidsanalyses en detecteren van onregelmatigheden. Als laatste zijn er controlemogelijkheden voor ouders om het internetgedrag van de kinderen te sturen. Voor de kwetsbaarheidsanalyse wordt voor een jaar antivirus/antimalware-beveiligingssoftware voor installatie op de BOX en al je apparatuur zoals computers, telefoons en tablets meegeleverd. Daarna kost dit € 100,- per jaar.

Specificaties
De BOX heeft een 1,2GHz dualcore-processor met 4GB flashgeheugen en 1 GB DDR3 geheugen. Er zijn twee Ethernet-poorten, waarvan één voor aansluiting op de ISP-router en de ander voor een LAN-apparaat of multipoort Ethernet switch. De wifizenders ondersteunen de bgn- en ac-standaard met MU-MIMO-ondersteuning. De maximale gecombineerde doorvoersnelheid is 1900 Mbps.

Installatie
De BOX wordt gekoppeld aan een 1 Gbps-poort van de ISP-router. De wifi-instellingen worden gekopieerd van de ISP-router naar de BOX en de wifi van de ISP-router moet worden uitgeschakeld. Er is op de BOX één 1 Gbps LAN-poort vrij voor het koppelen van een switch om ook apparatuur met een LAN-verbinding naar de BOX over te kunnen zetten. Dat is dus de volgende stap.
Zodra de apparatuur is overgezet, wordt alles weer actief op het BOX-netwerk met dezelfde SSID-naam en wachtwoord, maar dan extra beveiligd met de beveiligingsfuncties van de BOX. Apparatuur dat niet direct op het nieuwe netwerk actief wordt, moet even opnieuw opgestart worden.

Kwetsbaarheidsanalyse
Na het herkennen van het apparaat wordt direct een kwetsbaarheidsanalyse op het apparaat uitgevoerd. De BOX-software scant daarbij alle systemen op open poorten. Vervolgens worden die poorten nader onderzocht op welke services zij reageren. Daarna wordt geprobeerd in te breken op die services (telnet, ftp, http, etc) en wordt een waarschuwing gegeven als er zwakke authenticatie wordt gedetecteerd. Er vindt nader onderzoek plaats op http web-poorten om zwakke punten te detecteren als inlogformulieren worden aangeboden. De gevonden informatie wordt doorgestuurd naar de Bitdefender Cloud voor nadere analyse. In de Cloud wordt die informatie nader bekeken en vergeleken met informatie in een database met gegevens van het betreffende apparaat waarin bekende zwakheden zijn opgenomen. Het resultaat wordt verzameld in een rapport. 
Naast de eerste kwetsbaarheidsanalyse gaat de BOX over in een continue analyse van de datastromen en blijft de, in het netwerk opgenomen, apparatuur monitoren op afwijkend gedrag.

Prestaties
De performance van de BOX is goed. Er is nagenoeg geen meetbaar snelheidsverlies en het wifideel is voldoende krachtig voor een eengezinswoning. Op zolder wordt wel overgeschakeld van de AC- naar de N-standaard.
Het beheer van de BOX-configuratie vindt via de Bitdefender Central-app plaats. De app kan wel wat gebruikersvriendelijker en het is wel handig als je wat ICT-kennis hebt. Er zitten ook nog wat schoonheidsfoutjes in. Het centrale beheer dat de app biedt is een voordeel maar dekt dus niet alles af, omdat de data van beveiligde links (HTTPS, VPN, SSH, etc.) niet door de BOX gemonitord kunnen worden en de beveiligingssoftware op de PC/laptop de malware zal blokkeren en melden.

Niet geschikt
Als de ISP-router ingebouwde en geavanceerde functies biedt zoals een DECT-telefooncentrale, mini-NAS, DLNA-support, printerdeling, etc., dan is de BOX niet geschikt voor koppeling aan die router. Apparatuur aangesloten op de BOX kan dan de services van de ISP-router niet meer benaderen.

Conclusie
Resumerend kan worden gesteld dat de Bitdefender BOX 2 een complete beveiligingsoplossing biedt. Dat is inclusief beveiligingssoftware voor alle apparatuur en het regelmatig scannen van (slimme) apparatuur waarop geen beveiligingssoftware geïnstalleerd kan worden. Het pakket Bitdefender Total Security werd in PC-Active 301 nog met 4,5 ster bekroond. Lees de volledige review online.


Product: Bitdefender BOX 2

4 sterren

Adviesprijs: € 199,- incl. 1 jaar beveiligingssoftware, verlenging € 99,- per jaar
Pluspunten:
* veel beveiligingsfuncties voor alle netwerkapparatuur
* nette prijs voor all-in beveiliging van alle netwerkapparatuur
Minpunten:
* niet geschikt voor koppeling aan ISP-routers met rijke functionaliteit
* geen centrale rapportage voor beveiligde verbindingen