In plaats van een computer pakken we voor internetbankieren, surfen en e-mail steeds vaker een mobiel apparaat. Hoog tijd om de beveiliging van smartphones en tablets eens onder de loep te nemen. Is een mobiele virusscanner écht nodig?

Maikel Dijkhuizen

CoverWie een blik werpt in de Play of App Store ontdekt talloze beveiligings-apps. Zoek in deze applicatiewinkels maar eens op ‘security’ of ‘antivirus’ en er komen al gauw tientallen of zelfs honderden toepassingen bovendrijven. Met name het aanbod op Android-apparaten is zéér ruim. Gerenommeerde ontwikkelaars van antivirussoftware brengen hun beveiligingsproducten tegenwoordig ook voor andere apparaten dan computers uit. Een logische ontwikkeling, want naast computers zijn ook smartphones, tablets en allerlei andere apparaten continu met internet verbonden. Bekende softwarebedrijven als Symantec (Norton), McAfee, Kaspersky, ESET, Bitdefender, AVG, G DATA en F-Secure komen tegemoet aan de wens van consumenten om al hun internetapparaten te beveiligen. 

   


Testverantwoording

PC-Active bespreekt verderop in dit artikel drie gratis én drie betaalde mobiele virusscanners. Aangezien een beveiligings-app met name voor Android zinvol is, voelen we de toepassingen voor dit besturingssysteem aan de tand. We kijken hoe de scanfunctie in elkaar steekt en bestuderen de overige functies. Daarnaast werpen we een blik op de gebruikersinterface en checken we de aanwezigheid van reclame. Tot slot kijken we naar de recentste testresultaten (november 2018) van het onafhankelijke onderzoekslab AV-TEST (www.av-test.org). Onder de reviews vermelden we ook de veiligheidsscore van dit testorgaan.

   
  Mobiele Virusscanners 01  
  Het Duitse testorgaan AV-TEST test zeer grondig
de veiligheid van virusscanners onder Android en andere besturingssystemen.
 

NUT MOBIELE BEVEILIGING
Windows is traditiegetrouw een interessant doelwit voor cybercriminelen. Zo is ransomware momenteel bijvoorbeeld een populaire methode om je computer te gijzelen. Digitale boeven beloven na ontvangst van het losgeld om je pc vrij te geven. De vraag is of dat ook daadwerkelijk gebeurt, dus betaal nooit. Verder circuleert er nog altijd zeer veel Windows-malware op het web. Naast Windows richten digitale misdadigers in toenemende mate hun pijlen op smartphones en tablets met Android. Zo vormen geïnfecteerde apps een serieus probleem. In zo’n app zit bijvoorbeeld een virus verstopt dat schade aanricht aan het toestel. Of de toepassing onderschept inloggegevens van webdiensten. Zekerheidshalve is een beveiligings-app voor Android dus geen overbodige luxe. Voor iPhones en iPads heeft een virusscanner minder nut. De reden is dat Apple een uiterst streng verificatieproces hanteert voor nieuwe toepassingen binnen de App Store. Bovendien kunnen cybercriminelen binnen iOS vanwege het gesloten karakter geen schade aanrichten.

APK-BESTANDEN
Vooral Android-gebruikers die apps buiten de Play Store installeren via apk-bestanden, nemen een risico. De meeste infecties vinden namelijk op deze manier plaats. De installatie van een app via een apk-bestand gaat overigens niet zomaar, want hiervoor dien je in de Android-instellingen nadrukkelijk toestemming te geven. Toch doen veel Android-gebruikers dat, simpelweg omdat niet alle apps in de Play Store terechtkomen. Zo is het populaire spelletje Fortnite alleen via een los apk-bestand beschikbaar. Als je uitsluitend toepassingen uit de officiële Play Store downloadt, is het risico op infectiegevaar klein. Toch steken er soms dubieuze apps de kop op, die Google vervolgens in rap tempo verwijdert. Probeer je graag nieuwe apps uit, dan is een mobiele virusscanner voor Android het overwegen waard.

BEVEILIGINGS-APP INSTALLEREN
Wanneer je besluit om een beveiligings-app te installeren, bestaan daarvoor verschillende mogelijkheden. Wellicht bezit je al een abonnement bij een antivirusaanbieder met meerdere licenties. Zo kun je met het pakket Bitdefender Security Multi-Device bijvoorbeeld vijf apparaten beschermen. Dit pakket bevat toepassingen voor Windows, macOS, iOS en Android. Bezit je een dergelijk beveiligingspakket met meerdere licenties? Na de installatie van een mobiele app vul je dan inloggegevens of een code in om alle functies vrij te geven. Daarnaast bestaat de kans dat je internetprovider als extra dienst beveiligingssoftware ter beschikking stelt. Kabelaar Ziggo biedt bijvoorbeeld het pakket Safe Online aan, dat je ook onder Android kunt installeren. Binnen de Mijn Ziggo-omgeving maak je de installatie in orde, waarbij je een downloadlink naar je Android-apparaat stuurt. Veel andere internetproviders geven hun klanten eveneens toegang tot beveiligingssoftware, zoals Tele2, KPN, Telfort, XS4ALL en Online.nl. Soms vragen ze hiervoor overigens wel een extra vergoeding. De meeste internetproviders gebruiken de antivirussoftware van het Finse F-Secure om apparaten van hun klanten te beveiligen. Tot slot kun je ook rechtstreeks vanuit de Play Store een beveiligings-app downloaden. Je rekent hiervoor een klein bedrag af of kiest voor een gratis toepassing.

GRATIS BEVEILIGINGS-APPS
De Play Store puilt uit met gratis virusscanners. Meestal gaat het hierbij om een uitgeklede editie waarbij de maker gebruikers probeert warm te maken voor de betaalde versie. Naast een beperkte functionaliteit is er daarnaast ook geregeld reclame aanwezig. Bedenk dus goed met welke aanbieder je in zee gaat. Zoals je in de reviews hiernaast kunt lezen, kun je als Android-gebruiker prima uit de voeten met een gratis oplossing. Doe er je voordeel mee!

BETAALDE BEVEILIGINGS-APPS
Waarom voor een beveiligings-app betalen, terwijl er in de Play Store talloze gratis oplossingen te vinden zijn? Een terechte vraag die een duidelijke uitleg rechtvaardigt. Allereerst is de interface van betaalde virusscanners over het algemeen gebruiksvriendelijker. Gratis versies vermelden namelijk vaak functies waarvoor een betaalde upgrade nodig is. Heb je voor een mobiele virusscanner betaald, dan weet je zeker dat je ook daadwerkelijk alle onderdelen kunt gebruiken. De extra mogelijkheden van een betaalde versie bestaan bijvoorbeeld uit het beveiligen van apps met een pincode of het genereren van sterke wachtwoorden. Daarnaast zorgt een webfilter er bijvoorbeeld voor dat je geen website met schadelijke inhoud bezoekt. Veel gratis security-apps hebben daarnaast als nadeel dat ze hinderlijke reclame bevatten. Alleen daarom al is een betaalde beveiligings-app het overwegen waard, zeker aangezien antivirusontwikkelaars voor Android-apps niet de hoofdprijs vragen.

    


En Linux?

              
   

Antivirusbedrijven richten zich met hun producten hoofdzakelijk op Windows en Android. Daarnaast zijn er ook apps met beperkte functionaliteit voor macOS en iOS voorhanden. Linux komt bij de bekende namen nauwelijks aan bod. Hoe komt dat? De reden is dat de kans op een besmetting bij een particuliere computer met niet zo groot is. Alleen beheerders met een wachtwoord hebben toegang tot gevoelige instellingen. Hierdoor is het voor cybercriminelen uiterst lastig om bijvoorbeeld malware binnen Linux Mint of Ubuntu te installeren. Toch bestaan er wel degelijk virusscanners voor Linux, zoals ClamAV, Sophos Antivirus en ESET NOD32 Antivirus.

INTERNET DER DINGEN
Naast computers en mobiele toestellen zijn er in je woning natuurlijk nog veel meer apparaten verbonden met internet. Voorbeelden zijn onder meer je smart-tv, netwerkprinter, e-reader, gameconsole, IP-camera, receiver en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Hiervoor bestaan er geen kant-en-klare beveiligingsproducten, terwijl ze wel continu verbonden zijn met internet. Deze apparaten staan dus bloot aan bepaalde risico’s, zoals inbraak door hackers. Sommige antivirusbedrijven ontwikkelen specifieke beveiligingsrouters om deze zogeheten IoT-apparaten te beschermen (Internet of Things), zoals de Norton Core, F-Secure Sense en recent uitgekomen Bitdefender BOX 2. Met dergelijke producten voeg je een extra beveiligingslaag aan je netwerk toe. De beveiligingsrouter herkent verdacht netwerkverkeer en blokkeert zo nodig toegang voor onbevoegden. Op die manier zijn al je netwerkapparaten dus beveiligd tegen hackers. Zie het vooral als een extra slot op de deur, maar van een sluitende oplossing is geen sprake. Ook bij gebruik van een beveiligingsrouter is het dus zinvol om antivirussoftware op een computer, tablet en smartphone te installeren. Zie je de hoge aanschafprijs plus abonnementskosten van een beveiligingsrouter niet zitten? Wanneer je voor álle netwerkapparatuur sterke wachtwoorden gebruikt, is de kans op problemen erg klein. Gebruik verder een degelijke wifi-beveiliging en activeer zo nodig de firewall in je bestaande router.

CONCLUSIE
Wie graag nieuwe apps op een Android-toestel uitprobeert, doet er goed aan om een beveiligings-app te installeren. Die apps zijn dan ook volop beschikbaar. Als gratis oplossing is Sophos Mobile Security een absolute aanrader, al is de uitgebreide Engelstalige interface niet erg gebruiksvriendelijk. Als je een bescheiden bedrag voor een security-app over hebt, raden we G DATA Internet Security aan. Deze toepassing scant het volledige toestel en beloont kopers met nuttige extra’s. Bovendien is het prettig dat je bij diverse functies Nederlandstalige uitleg kunt opvragen.

Mobiele virusscanners getest
Bij dit artikel horen 3 reviews van gratis virusscanners en eveneens 3 reviews van betaalde virusscanners 

  GRATIS   BETAALD  
EIGENSCHAPPEN
BEVEILIGINGS-APPS
AVG
Antivirus Free 
Kaspersky
Mobile Antivirus 
Sophos
Mobile Security 
Bitdefender
Mobile Security 
G DATA
Internet Security 
Norton
Security  
Prijs gratis gratis gratis € 9,99
(per jaar)
€ 15,95
(per jaar)
€ 16,99
(per jaar)
Nederlandstalig ja ja nee ja ja ja
Reclame aanwezig? ja nee nee nee nee nee
Malwarescanner ja ja ja ja ja ja
Webfilter nee nee ja ja ja ja
Pincodebeveiliging apps   nee nee ja ja ja nee
Diefstalbeveiliging ja ja ja ja ja ja
Android ja ja ja ja ja ja
iOS nee nee ja ja ja ja

 

AVG Antivirus staand Kaspersky Mobile Antivirus staand 2 Sophos Mobile Security staand 2        Bitdefender Mobile Security staand 2 G DATA Internet Security staand 2 Norton Security staand 2
AVG
Antivirus Free
Kaspersky
Mobile Antivirus
Sophos
Mobile Security
  Bitdefender
Mobile Security
G-DATA
Internet Security

Norton
Security