De Samsung Galaxy S24 is, naast de technische optimalisaties, met de eenvoudig te bedienen AI-functies, een telefoon die zich duidelijk onderscheidt van de rest van de high-end toestellen.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


Samsung introduceerde begin 2024 de Galaxy S24, de Plus en het topmodel de Ultra. Deze laatste is een stevig model van 80 x 163 x 8mm en is met 233 gram niet licht. De vlakke Corning Gorilla Armor glazen voor- en achterkant is via een titanium frame verbonden. De achterkant is voorzien van een matte laag waarbij vingerafdrukken wel snel zichtbaar zijn. Met IP68 is het stof- en waterdicht tot max. 30 minuten bij 1,5 meter.

01 Galaxy S24 Series Main Visual 2

Scherm en geluid
Het 6.8”  QHD+ Dynamic Amoled 2x scherm biedt nu met een piekhelderheid van 2600 nits en de tot 120 Hz beeldverversing een ongekend helder en gedetailleerd beeld met supervloeiende weergave op; voor HDR-weergave is HDR10+ beschikbaar. Het geluid komt uit twee stereospeakers aan boven- en onderzijde en klinken goed.

Processor, geheugen en accu
De energiezuinige Snapdragon 8 Gen3-chipset is goed in het verwerken van AI-functies en werkt in combinatie met 12GB RAM en 256GB opslag. De accu van 5000m Ah levert tot 2 dagen capaciteit. Opladen gaat via een niet-meegeleverde adapter van maximaal 45W binnen 1,5 uur of draadloos met 15W. De Ultra heeft een integrale S-pen die linksonder is opgeborgen.

circle 2Camera’s
De hoofdcamera is 200MP en legt het beeld vast in kleinere pixels, waarbij 16 pixels gebundeld worden voor 12,5MP foto’s. Er zijn twee telecamera’s met 10MP/3x en 50MP/5x-zoom waarbij nu via cropping en AI-optimalisatie betere resultaten worden bereikt. De groothoek en selfie-camera’s hebben een 12MP lens en zijn hetzelfde gebleven. Alle lenzen aan de achterzijde beschikken over optische beeldstabilisatie. De resultaten van de hoofd- en telecamera zijn van het hoogste niveau, soms echt ongelooflijk.

Software en updatebeleid
Deze S24 Ultra beschikt over Android 14 met de One UI-gebruikersschil en Galaxy AI. Hiermee wil Samsung een aantal functies met kunstmatige intelligentie toegankelijk maken voor een groot publiek en later ook o.a. in de S23-serie. Er wordt gebruikgemaakt van het Gemini Nano-model, een groot Google-taalmodel. Daarnaast wordt Machine Learning in het apparaat en Cloudverwerking buiten het apparaat gebruikt voor de zwaardere taken. Lees op pcactive.nl meer over de AI-functies (ook bij de Pixel 8 Pro aanwezig) als Circle to Search, Live Vertalen en Interpreter.

De software-updates lopen nu 7 jaar duurzaam door dus tot en met 2031!

Conclusie
De Samsung Galaxy S24 is, naast de technische optimalisaties, met de eenvoudig te bedienen AI-functies, een telefoon die zich duidelijk onderscheidt van de rest van de high-end toestellen. De prijs is nogal hoog en Samsung sluit niet uit dat er na 2025 betaald moet gaan worden voor de geavanceerde functies met name als daar cloud-services voor aangesproken moeten worden. Jammer dat de Nederlandse vertaalfuncties nog niet beschikbaar zijn.

 

 


Product: Samsung Galaxy S24 UltraPCA sterren 4 5 335

 

4 en half sterren

Adviesprijs: vanaf € 1449,-

Pluspunten:
* state-of-the-art techniek
* geweldige camera’s
* toegankelijke en bruikbare AI-functies

 Minpunten:
* prijs en mogelijk abonnement voor AI
* NL-vertaling nog niet beschikbaar