De OnePlus 12 is een telefoon met de allerlaatste techniek dat zich kan meten met de topklasse. Het snelladen is ongeëvenaard.

Aad Munsterman en Rob Coenraads


Een fors scherm met gebogen randen is het eerste dat opvalt bij de lange en slanke toestel. De afmetingen zijn 164 x 76 x 9mm met een gewicht van 220 gram. De selfie-camera ligt iets verdiept op het voorscherm. De andere camera’s bevinden zich in een opvallende 55mm cirkel op de achterzijde achter glas. Een aluminium frame verbindt de voorzijde met de achterzijde. Die is voorzien van een mooie, maar wel gladde dekking in chique metallic groen met een golvend patroon dat geen vingerafdrukken nalaat. Links zit een handig schuifje om snel van geluidsprofiel te wisselen: Stil, Tril of Beltoon. Het geheel heeft een high-end en elegante uitstraling. De bescherming is IP65 en kan daarmee niet onder water.

OnePlus12 ProductImage 2a


Scherm en geluid
Het 6,8inch Amoled-scherm met een maximale resolutie van 1440 x 3168 pixels en een adaptieve beeldverversing tot 120Hz ziet er fantastisch uit en de weergave is zeer soepel. De standaard helderheid is 1600nits en maximale HDR-piekhelderheid is 4500nits! Daarmee zien we onder alle omstandigheden een (bijna) perfect beeld. HDR-beelden worden getoond bij video’s met Dolby Vision en HDR10+, terwijl het goede geluid uit de stereoluidsprekers op de korte zijden komt. Nog betere ervaring wordt verkregen via usb-c of Bluetooth met hoofdtelefoon of oortjes. Ruimtelijk geluid wordt aangeboden via Dolby Atmos, Spatial en Holo Audio.

Processor, geheugen en accu
De gebruikte processor is de Qualcomm SnapDragon Gen3. Deze testversie heeft een ruime 16 GB aan werkgeheugen, 512GB dataopslag en een nieuw koelsysteem. De accu meet een ruime 5400 mAh, afhankelijk van instellingen, voor tot 2 dagen gebruik. De meegeleverde lader is een SuperVooc van 100 watt. Hiermee wordt het toestel binnen een half uur geladen. Er zijn opties om de accuduur- en -leven te verlengen. Draadloos laden werkt met 50 Watt. Met dit alles laat Opus de concurrentie zien wat er mogelijk is.

Camera’s
De OnePlus 12 maakt gebruik van Hasselblad-cameratechniek en Sony-sensors voor optimale helderheid en kleuren. De set bestaat uit een F1.6/50MP hoofdcamera, een F2.6/64MP periscopische telecamera met 3x optische zoom en een F2.2/48MP/114°  breedbeeldcamera. De selfie is F2.4/32MP. De resultaten van de camera’s behoren tot de topklasse van de hedendaagse telefoons. De bediening is eenvoudig; Pro-bediening, met finetuning, is mogelijk via de Master Mode.

Software en updatebeleid
Voor de besturing is Android 14 en de schil OxygenOS14 geïnstalleerd. Dit is een goed werkende, redelijk schone, combinatie met voorzieningen die navigeren vereenvoudigen. Multitasking en zwevende vensters zijn beschikbaar. Ontsluiten van het systeem via de optische vingerafdrukscanner werkt goed. De OS-updates zijn een nette 4 jaar beschikbaar en de beveiligingsupdates 5 jaar.

Conclusie
De OnePlus 12 is een telefoon met de allerlaatste techniek dat zich kan meten met de topklasse. Het snelladen is ongeëvenaard. Men houdt nog vast aan afgerond glas dat er elegant uitziet, maar waar niet iedereen liefhebber van is en er zijn helaas nog weinig tot geen handige AI-functies beschikbaar zoals waarmee we bij de Galaxy S24 werden verrast.

 


Product: OnePlus 12

 

4 sterren

Adviesprijs: € 1099,- (512 GB),: € 949,-

Pluspunten:
* ultieme techniek
* lange accuduur en zeer snel laden

 Minpunten:
* geen handige AI-functies
* geen IP68-bescherming