Samsung introduceert met regelmaat nieuwe ssd’s. Deze keer is dat de SSD 990 EVO met 1 of 2TB. Het is een type M.2 (2280) dus een smalle reep van 80 x 22 mm. De EVO-lijn is specifiek voor algemeen gebruik, versus de PRO die ontwikkeld wordt voor professioneel gebruik.

Aad Munsterman

Samsung 990 EVO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 2 TB front
De snelheid van de PCIe-bus, waaraan deze ssd wordt gekoppeld, gaat met elke generatie omhoog. De 990 EVO SSD is ontwikkeld voor PCIe4 met 4 paden (Gen4x4) en comptabiliteit met PCIe5 met twee paden (Gen5x2). Daarmee is deze ssd geschikt voor algemeen gebruik in laptops, pc’s en werk- en spelcomputers met een PCIe3- tot en met de PCIe5-bus. Doordat alle componenten aan één kant zijn geplaatst, is deze ssd goed te installeren in kleinbehuisde systemen, zoals laptops.

Techniek
Er wordt gebruikgemaakt van Samsungs zesde versie V-NAND-technologie in combinatie met de Picollo-controller waarmee sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot 5000/4200MB/s mogelijk zijn. Belangrijker bij dit model zijn echter de random lees- en schrijf acties van 700K/800K IOPS. Daarmee plaatst deze ssd zich in de top en is daarmee uitermate geschikt voor algemeen gebruik in pc’s, laptops en dergelijke. Ten opzichte van het vorige model, de 970 EVO Plus SSD (PCIe3), liggen de prestaties ruim veertig procent hoger. Een ander belangrijk punt is dat de power-efficiency sterk is verbeterd zodat de accu van een laptop minder snel leeg raakt. De ssd is voorzien van een warmtespreider en Samsungs Dynamic Thermal Guard zorgt ervoor dat de temperatuur binnen de optimale range blijft.

Compatibiliteit met PCIe5
Deze ssd is volledig compatibel met PCIe5 en gebruikt daarbij automatisch maar 2 paden zonder verlies van prestaties, vergeleken met een PCIe4 bus. Verwacht wordt dat deze techniek de standaard gaat worden in laptops om het energieverbruik binnen de perken te houden en daarmee ook de warmteontwikkeling. Deze ssd is ook, als paar, te gebruiken in RAID-configuraties voor fouttolerantie of extra hoge prestaties.

Migratie en beheer
Als onderdeel van een Samsung ssd kan de Samsung Magician Software gedownload worden waarmee uitgebreide prestatietest-, monitoring- en beheersoftware beschikbaar komt. Eventuele firmware-updates kunnen daarmee ook uitgevoerd worden. Het migreren van een harddisk naar een ssd of van ssd naar een andere ssd kan ook vanuit deze software worden gestart.
De afgegeven Mean Time Between Failure (MTBF) is 1,5 miljoen uur. De garantie is 5 jaar of 600TB respectievelijk 1200TB voor het 1 en 2TB-model.

Conclusie
Deze ssd is een toekomstgericht universeel model voor algemeen gebruik in diverse systemen. De sequentiële snelheden liggen iets lager dan verwacht (R5058/W4042) maar de random access ligt hoger (R3137/W3163). De introductieprijs is wel wat aan de hoge kant.


Product: Samsung 990 EVO NVMe SSD M.2 2TB

 

4 sterren

Adviesprijs: € 199,99 voor 2 TB en € 119,99 voor 1TB

Voordelen:
* Universeel model met hoge random prestaties
* PCIe5 met 2 paden mogelijk

Nadelen:
* Sequentiële tijden redelijk
* Hoge adviesprijs