Met de Samsung T5 EVO 8 TB portable ssd heb je een gigantische opslagcapaciteit om makkelijk mee te nemen in je broekzak. Lees hieronder onze review.

Aad Munsterman en Rob Coenraads

 

Portable SSD T5 EVO dl3 2

Regelmatig lanceert Samsung een nieuwe portable ssd en deze keer is dat de T5 EVO met 2, 4 of 8 TB aan opslagcapaciteit. De 8TB-versie is een doorbraak in opslagcapaciteit in dit compacte formaat. Met name 4K+-videobestanden vragen nogal wat opslagruimte en kunnen daar dus optimaal gebruik vanmaken. Als alternatief voor een NAS kun je ook al je muziek, foto’s en video’s erop plaatsen, de ssd koppelen aan je router of mediaspeler en zo je multimedia afspelen.

De T5 EVO wordt geleverd in een stevige metalen behuizing met rubberen afwerking en is voorzien van een metalen ring voor een betere grip of om ergens aan vast te maken. Hij is relatief klein met 95 x 40 x 17 mm met een gewicht van 102 gram. Samsung belooft dat de T5 EVO twee meter kan vallen zonder dataschade.

Aansluiting en snelheden
De T5 EVO heeft een usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting voor een maximale overdracht van 5 Gbps. Een usb-c naar usb-c-kabel van 45 cm wordt meegeleverd, een usb-c- naar usb-a-adapter ontbreekt. De maximale transfersnelheid is volgens de specificaties 460 MB/sec. Op een standaard Windows 11-laptop meten we maximale sequentiële transfersnelheden tot circa 420 MB/sec voor lezen en circa 435 MB/sec voor schrijven. De gemiddelde overdacht van grote videobestanden, via de Windows Verkenner, ligt op circa 325 MB/sec. Daarmee ligt de gerealiseerde snelheid iets onder de snelheid van een SATA-ssd die in nog veel computers is te vinden. Het zijn ook lagere snelheden dan we gewend zijn van de laatste versies draagbare ssd’s van Samsung die werken met USB 3.2 / 10 Gbps en de T9 zelfs met USB3.2/20Gbps. Dankzij geavanceerde temperatuurregeling wordt bij langdurige bestandstransfers oververhitting voorkomen en daarmee de levensduur geoptimaliseerd.

Beheer en databeveiliging
Voor het beheer kan de Samsung Magician-software (Windows, macOS en Android) worden gedownload. Daarmee kan de status worden weergeven, getest, de prestaties gemeten en worden voorzien van eventuele firmware-upgrades. Daarnaast kan 256bit hardware-versleuteling worden geactiveerd, zodat pas toegang wordt verkregen tot de data na invoering van een wachtwoord. Op de ssd zijn installatiebestanden van een gestripte beheerapplicatie aanwezig; de functies zijn beperkt tot het instellen van de toegangsbeveiliging en firmware-upgrades. De T5 EVO komt met drie jaar garantie of tot het totale aantal bytes (TBW) geschreven is.

Conclusie
De T5 EVO is een stevige, compacte en draagbare ssd met zeer hoge opslagcapaciteit. Door de 5GBps usb3.2 Gen1-aansluiting wordt de doorvoersnelheid enigszins beperkt. Daarnaast valt op dat de rubberen bescherming vrij snel stof aantrekt.

.


Product: Samsung T5 EVO 8 TB
portable ssd

 

 

3 en half sterren

Adviesprijs: 8 TB (€ 519,99), 4 TB (€ 279,99) en 2 TB (€ 149,99)

Pluspunten:
* hoge opslagcapaciteit
* compacte stevige ssd

 Minpunten:
* beperkte transfersnelheid
* rubberbehuizing trekt stof aan