Ik heb laatst een programma van internet gedownload. Ik kon dat programma niet starten, want de virusscanner blokkeerde dat. Ik kwam te weten dat het opgehaalde programma besmet was met een Trojaans virus. Wat moet ik nu doen?
Arne van der L.

John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

virus swiper
   
   

Met zo’n programma kun je maar één ding doen: weggooien! Maar doe ook even een rondje VirusTotal.com. Als Windows 11 het – nog – toestaat, dan moet je dat verdachte programma eens uploaden naar VirusTotal.com om te weten te komen hoe erg het qua besmetting(en) gesteld is.

Maar intussen heb je dat programma niet voor niets van internet afgehaald, toch? Welnu, kijk dan eens of je dat programma ook op een andere downloadplek kunt vinden. Als dat zo is, dan andermaal een rondje https://www.virustotal.com/gui/home/upload, want wellicht is die elders gevonden download wel virusvrij. Overigens is in de meeste gevallen de oorspronkelijke download (= direct afkomstig van de maker) echt wel virusvrij is. Vervolgens wordt zo’n oorspronkelijke download – letterlijk – verpakt door de virusmaker. Het virus zit dan ook in de verpakking die zichtzelf dan weer heeft vermomd als installatie-programma. Wat niet wegneemt dat je uitermate beducht en alert moet zijn op virussen! Iedereen weet: bij twijfel niet oversteken!

.