Ik heb 500 Mbit/seconde glasvezel. Dat zou snel moeten zijn, toch? Ik heb een wifi-basisstation op de router van de provider aangesloten en ik kom niet eens in de buurt van die 500 Mbit/seconde. Wat doe ik verkeerd? 
Jos van V.

John Vanderaart, HCC!Vraagbaak en Rob Coenraads


Bedenk als eerste dat het ene wifi-basisstation het andere wifi-basisstation niet is. En verder speelt ook de wifi-client een woordje mee. .

fritzbox 5590 fiber aon 1 2

Denk bijvoorbeeld aan een supersnel wifi-basisstation met de standaard Wi-Fi 6

Begin eens achterop het wifi-basisstation met de ethernetpoort die je gebruikt om aan te koppelen bij de ethernetpoort van de router van de provider. De router van de provider zal ongetwijfeld een 1000 Mbit/seconde ethernetpoort hebben. Wat voor ethernetpoort heeft het wifi-basisstation? Als dat een 100 Mbit/seconde ethernetpoort is, dan heb je de flessenhals meteen al gevonden, want dan wordt er nooit meer dan 100 Mbit/seconde weggehaald bij de 1000 Mbit/seconde ethernetpoort van de router van de provider.

Verder moet het wifi van het wifi-basisstation zelf ook supersnel wifi zijn. Het advies wordt dan al snel een wifi-basisstation met Wi-Fi 6 (oftewel Wi-Fi AX). Tot slot is er de wifi-client die het draadloze netwerk ‘afneemt’ bij het wifi-basisstation. Dat gaat op z’n hoogst met de maximale snelheid die de wifi-client kan afnemen. Wat andermaal een flessenhals kan zijn...