Regelmatig vind ik nieuwe Register-tweaks voor Windows 11. Intussen heb ik zomaar 10 tot 15 van die voor mij onmisbare Register-tweaks in gebruik. Als ik Windows 11 opnieuw installeren dat moet ik al die Register-tweaks weer opnieuw uitvoeren. Dat is een hoop werk. Kan dat niet sneller? 
Rinus van den I.

John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

Als je een Register-tweak hebt gemaakt, dan kun je deze selecteren binnen de Register-editor. Doe maar eens...

Vraag 30224 afbeelding 1 2

Bezig met het exporteren van een willekeurige Register-tweak

Ga vervolgens, je zit nog steeds in de Register-editor, naar de optie Bestand en Exporteren (afbeelding hierboven). Even opgelet, want je wilt slechts de Geselecteerde subsleutel exporteren. Die export is naar een REG-bestand dat je kunt openen met bijvoorbeeld het Kladblok (afbeelding hieronder). Verwijder eventueel de onnodige regels. Bewaar dat - mogelijk nabewerkte - REG-bestand op bijvoorbeeld een USB-stick.

En als je Windows 11 opnieuw hebt geïnstalleerd, dan neem je die USB-stick erbij en na slechts 10 tot 15 keer dubbelklikken is je leed alweer geleden. Het kan natuurlijk ook met 1 klik, maar dan moet je alle losse Register-wijzigingen samenvoegen. Dat kan, maar het is in de praktijk toch slimmer om die vaak totaal verschillende Register-tweaks apart te houden en ze te bewaren onder handig herkenbare bestandsnamen.

Vraag 30224 afbeelding 2 2

Om je een idee te geven van de inhoud van een REG-bestand.
Let op, nabewerken is mogelijk en vaak ook gewenst.