Is het mogelijk om een tijdslot op de router te zetten? Of beter nog, kan ik een tijdslot op bepaalde IP-adressen zetten? Dit om te voorkomen dat mijn kinderen 24/7 op internet zitten.
Hans van U.

John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

router

Het is niet gezegd dat je huidige router dit ondersteunt, dus mogelijk moet je omkijken naar een nieuwe router met nog meer mogelijkheden. 

Ja, er zijn routers die kunnen werken met tijdsloten. Alleen worden die tijdsloten niet uitgedeeld op IP-adres, maar op MAC-adres. Het MAC-adres is namelijk het unieke hardware-adres van de netwerkkaart die (bij de router) een IP-adres opvraagt. Je kunt het al verzinnen: eenzelfde MAC-adres kan gedurende de tijd verschillende IP-adressen toegewezen krijgen. Een tijdslot op een IP-adres is dan ook niet waterdicht.

Een tijdslot op een MAC-adres is trouwens ook niet waterdicht, maar als je kinderen dat kunnen omzeilen, dan is een tijdslot sowieso nutteloos. Vergeet de mobiele telefoons niet, want die kun je instellen als hotspot en ook op die manier is de huis-router te passeren.