Zojuist wilde ik een e-mail printen. Na CTRL + P in te tikken, krijg ik netjes een preview te zien. Daaruit blijkt dat de print op drie pagina’s terechtkomt. Op het derde blad komen slechts twee regels te staan. 

John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

Bestaat er een mogelijkheid om in de preview een stukje (onbelangrijke) tekst of bijvoorbeeld een foto te verwijderen? Zodat het bericht op twee pagina’s kan worden geprint? Deze optie is ook vaak handig bij het printen van een webpagina. Bijkomstig voordeel is nog dat zo’n mogelijkheid ook veel papier kan besparen.
Paul S.

Om onbelangrijke details te verwijderen, moet je eigenlijk het originele document kunnen bewerken. In geval van een e-mail is dat niet moeilijk. Dat is een kwestie van kopiëren en overhevelen naar bijvoorbeeld Microsoft Word. Toegegeven, dat is erg omslachtig. Maar laten we eens naar wat andere mogelijkheden kijken. Bijvoorbeeld het – via Pagina-instellingen – aanpassen van de paginamarges, waardoor er meer op een pagina gaat passen. Controleer sowieso of je printer tweezijdig kan afdrukken. Afhankelijk van de e-mailclient die je gebruikt, kun je ook de grootte van de te gebruiken lettertypes aanpassen.

Wijzigingprint 2

Een ideetje? Het verkleinen van het lettertype
dat voor het printen van de e-mail wordt gebruikt

Of voor een smal(ler) lettertype kiezen. Een slimme extensie voor Google Chrome is The Printliminator, want daarmee kun je aangeven welke (web)pagina-onderdelen je uitsluit van afdrukdeelname. Dat zou in combinatie met webmail precies kunnen zijn wat jij zoekt.

Wijzigingprint 2 2

Met behulp van The Printliminator 
laat je ongewenste en dus niet te printen onderdelen gewoon weg