Is het mogelijk een bestand te verwijderen uit een back-up op een externe harde schijf. Of moet je dan de complete back-up weggooien?
Iwan de S.

Onder redactie van John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads


Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de wijze waarop de back-up is gemaakt. Als het een 1-op-1 back-up naar mappen en bestanden betreft, dan is dat ongewenste bestand heel eenvoudig weg te gooien. Dat is een kwestie van de Windows Verkenner erbij pakken en de inhoud van externe harde schijf aanpassen.

Vraag 30204 afbeelding 1 ZIP archief 2

Uit een zip-archief kun je wel een bestand verwijderen.
Maar wat als de zip heel erg groot wordt...

Als het een back-up naar een zip-bestand betreft, dan zijn er eveneens mogelijkheden, want een zip-archief is met behulp van de juiste tooling prima te manipuleren. Bijvoorbeeld met behulp van https://www.7-zip.org/.
En als je een keiharde spiegel-back-up maakt, dan kun je het bestand weggooien op de originele plek, want de volgende back-up gooit het bestand dan ook op de externe harde schijf weer weg.
Helemaal veilig: de complete back-up weggooien en een nieuwe back-up maken. Maar doe dat wel even op een andere externe harde schijf, want een back-up wil je nooit kwijtraken. Ook niet voor eventjes...