Ik heb wat gelezen over .NET MAUI en dat schijnt het nieuwe programmeren te moeten worden. Maar wat is .NET MAUI eigenlijk?
Marcel van der M.

Onder redactie van John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

Vraag 30182 afbeelding 1 .NET MAUI 2

Kijk naar de manier waarop .NET MAUI zou moeten werken

Weet je wat, we houden het antwoord een beetje populair. Dus niet al te diep in de materie gedoken... Welnu, .NET MAUI is momenteel de nieuwste techniek om in één keer een programma te kunnen maken dat als app draait op iPhone, Android, Windows en iOS. Dus niet vier aparte apps programmeren, maar een enkele app. Dat klinkt goed, is het niet?

Je kunt zo’n .NET MAUI-app vrij gemakkelijk opzetten met behulp van een standaardsjabloon van Visual Studio. Je ziet dat er dan een mini-webserver wordt opgezet, waarmee je webpagina’s kun maken die dan op het apparaat van dienst kunnen worden afgespeeld in een – zoals dat heet – ‘embedded webbrowser’. Je zit wel degelijk op een website, maar je hebt dat niet één-twee-drie door. En de bijbehorende webserver draait ‘in de app’, dus daar merk je ook al helemaal niets van.

Een bijkomend voordeel is dat je een dergelijke app ook nog eens vrij eenvoudig kunt omzetten naar een aparte website, waardoor je app ook nog eens overkoepelend via een url in een webbrowser is te benaderen. Lees meer op https://learn.microsoft.com/en-us/dotnet/maui/what-is-maui?view=net-maui-7.0