Ik download weleens een video van internet. En ik weet niet hoe het komt, maar steeds meer video’s werken niet meer met mijn alweer wat oudere mediaspeler. Hoe ga ik dit nu eens handig oplossen? 
Ludo van K.

Onder redactie van John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

Vraag 30181 afbeelding 1 Nokia Streaming Box 8000

Dit is de Nokia Streaming Box 8000.
Een moderne mediaspeler
gebaseerd op Android

Dat niet kunnen afspelen van die video’s heeft te maken met de bestandsindelingen van diezelfde video’s. Dat gaat tegenwoordig namelijk heel veel verder dan simpel AVI, MOV en WMV. Kijk maar eens naar de extensies van die videobestanden om te zien dat het steeds vaker MP4 en MKV is geworden. Inderdaad, we komen dan op het niveau van de videocodecs terecht. En er komen nog steeds nieuwe videocodecs en nieuwe (laten we zeggen) subvideocodecs bij. Dat gebeurt vanwege de roep om nog betere compressie/decompressie voor schermen met een nog hogere resolutie. Het oude PAL is 720 x 576 pixels. Het volledig ingeburgerde Full HD is 1920 x 1080 pixels. Het terrein winnende 4K is 3840 x 2160 pixels. Gooi daar, met 30 beeldjes per seconde, maar eens een rekenmachine tegenaan en je schrikt je rot! Enfin, je wat oudere mediaspeler verslikt zich dus in die nieuwe videocodecs en kan de opgehaalde video’s niet of alleen zwart vertonen.

Een oplossing het opnieuw coderen van de gedownloade video’s, maar dat is je reinste monnikenwerk. Ook een oplossing is de aanschaf van een nieuwe mediaspeler die is gebaseerd op Android en die is voorzien van de nieuwste videocodecs en die zich kan blijven voorzien van videocodecs die in de toekomst zullen worden vrijgegeven. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Nokia Streaming Box 8000 die je onder andere hier kunt vinden: https://www.coolblue.nl/product/883652/nokia-streaming-box-8000.html (merk op dat deze Nokia Streaming Box 8000 naast usb-c ook usb-a heeft. Dat wordt niet altijd correct vermeld...)