Ik heb van mijn internet-serviceprovider een nieuwe router gekregen. Ik heb de oude router weggehaald en de nieuwe router geplaatst. Dat is goed gegaan. Maar intussen werken diverse draadloze apparaten niet meer. De helpdesk van de internet-serviceprovider kan mij niet verder helpen. 
Jan G.

Onder redactie van John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

router 29021 1280

Begin eens met het uitschakelen van alle (!) netwerkapparaten. Dus die netwerkapparaten echt (!) uitzetten. Daarna de nieuwe router weer aan zetten en dan één voor één alle andere apparaten ook aan zetten. Kijk eens wat dat doet met je netwerk.

De volgende stap is het controleren van de wifi-instellingen van die nieuwe router, want het is heel goed mogelijk dat de netwerknaam en het netwerkwachtwoord van het wifi-netwerk van de nieuwe router niet identiek zijn aan dezelfde eigenschappen van de oude router. Welnu, corrigeer dan die wifi-instellingen; voor 2,4 GHz en 5,0 GHz wellicht apart. En mogelijk moet je daarna per afzonderlijk wifi-apparaat nog even controleren of je dan opnieuw kunt aankoppelen bij de nieuwe router. Als dat lukt, dan ben je klaar met dat afzonderlijke wifi-apparaat. Als dat niet lukt, dan gooi je de oude wifi-instellingen voor de oude router weg, om daarna vers aan te koppelen bij de nieuwe router.

Iets anders... Controleer ook het IP-adresbereik van de nieuwe router. Het is wel zo prettig als dat IP-adresbereik van de nieuwe router identiek is aan het IP-adresbereik van de oude router. Een veelgebruikt IP-adresbereik is 192.168.1.x, maar dat terzijde...