Ik heb een nieuwe computer met Windows 11 als besturingssysteem. Mijn externe harde schijf wordt niet door deze nieuwe computer herkend. Wat is hier aan de hand? 
Herman van de W.

Onder redactie van John Vanderaart en HCC!vraagbaak

ehs swiper
Je vertelt er helaas niet bij of die externe harde schijf het nog wel doet met je oude computer? Mogelijk is die externe harde schijf gewoon ‘van slag’ en dat is iets dat je kunt oplossen met behulp van een partition manager of een partition recovery tool. Maar zover is het nog niet...
Steek die externe harde schijf in een usb-poort van de Windows 11-computer, druk op WINKEY + X en ga naar het Schijfbeheer. Dat Schijfbeheer gaat je vervolgens vertellen of die externe harde schijf wordt herkend door de Windows 11-computer. Op die manier kom je te weten of die externe harde schijf fysiek nog in orde is. Mogelijk hoef je alleen (via het contextmenu van het Schijfbeheer) een stationsletter toe te kennen.
Als het erger is, dan kom je dus bij een herstelprogramma terecht, oftewel een partition recovery tool... Maar nog steeds is het zover nog niet. Ga nogmaals via WINKEY + X naar het Apparaatbeheer om te kijken of alle drivers netjes zijn geïnstalleerd binnen Windows 11. Let uiteraard speciaal op de usb-drivers. Waar dat nodig is, grijp je corrigerend in.
Een volgende stap is het raadplegen van de BIOS-settings van die nieuwe computer. Mogelijk kun je een optie als USB Legacy of USB Mass Storage op Enabled zetten. Inderdaad, het wordt een beetje puzzelen.