Mijn laptop loopt tegen de grenzen van de SSD aan bij het installeren van updates voor Windows 11: “Er is te weinig opslagruimte!” Hoe ga ik dit aanpakken?
H. van den H.

Onder redactie van John Vanderaart en HCC!vraagbaak

       Vraag 88 afbeelding 1
  Hiermee ga je van het usb van de laptop naar het SATA van de nieuwe SSD

Tja... Je kunt de Schijfopruiming van Windows 11 eens goed aan de slag zetten, waarbij het ook het besturingssysteem laat opschonen. Gooi dan alles weg wat er ook maar weggegooid kan worden en wellicht is dat voldoende. Bedenk intussen dat besturingssystemen en apps alleen maar uitdijen. Het is dan ook niet moeilijk om te voorspellen dat je in de nabije toekomst weer tegen hetzelfde opslagprobleem zult aanlopen.

Wellicht is de meest slimme oplossing het plaatsen van een grotere – en snellere – SSD als vervanger voor de bestaande SSD die thans in de laptop steekt. Maak dan een 1-op-1-kloon van de oude naar de nieuwe SSD. Daar heb je mogelijk een speciaal usb-verloopkabeltje naar SATA voor nodig (afbeelding). Gebruik dan Macrium Reflect Free Edition (www.macrium.com/reflectfree) voor dat gekloon van oud naar nieuw. Daarna de oude SSD uitbouwen en de nieuwe SSD plaatsen. Daarmee ben je er mogelijk nog niet, want met behulp van het Schijfbeheer moet je nog instellen dat de totale capaciteit van de nieuwe SSD aan C: mag worden toegevoegd. Dat laatste wijst zich vanzelf...