Ik heb twee externe harde schijven. Als ik de ene aansluit op de usb-poort dan start de computer wel. Als ik de andere aansluit op diezelfde usb-poort, dan start hij niet. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?
T.J. van Y.

Onder redactie van John Vanderaart en HCC!vraagbaak

schijfbeheer

Dan heeft die ene externe harde schijf geen (laten we zeggen) actieve boot-sector en die andere harde schijf dus wel. Zo'n actieve boot-sector zorgt ervoor dat er een besturingssysteem kan worden gestart. In geval van een externe harde schijf of een usb-stick zou dat bijvoorbeeld een installatie-medium van Windows of Linux kunnen zijn. Maar het kan ook iets heel anders zijn: een speciale (restore-)tool, een bootable virusscanner, enzovoort. En als het te starten besturingssysteem niet lekker aansluit bij de hardware van de computer, dan kan je dat op een vastloper komen te staan.
Een oplossing is het op Disabled zetten van een BIOS-optie als Boot from USB. Ook een oplossing is het compleet schoonmaken (= alle partities weggooien) en opnieuw formatteren van die mankerende externe harde schijf. Voor dat laatste druk je op Windows + X om het Schijfbeheer te raadplegen. En met dat Schijfbeheer gooi je dan alle partities weg, waarna je de externe harde schijf weer helemaal schoon initialiseert.