Ik krijg de camera van mijn laptop niet meer aan de praat. Hoe ga ik dat oplossen?
Aad van N.

Onder redactie van John Vanderaart en HCC!vraagbaak

Je begint bij Apparaatbeheer dat je via de toetscombinatie Windows + X kunt benaderen. Bij de sectie Beeldapparaten (camera's en scanners) moet je dan een correct geïnstalleerde webcam kunnen zien.

Vraag 69 afbeelding 1 2
Apparaatbeheer moet een werkende camera laten zien

Zo niet, dan dien je de betreffende driver (opnieuw) te installeren door deze op te halen bij de fabrikant van jouw merk en type laptop. Ja, dat is echt de eerste stap. Vervolgens ga je naar Instellingen, naar Privacy en naar Camera. Op die plek moet je aangeven dat de camera mag worden gebruikt door de apps. Dus de toegang tot de camera wordt toegestaan op dit apparaat (= de computer). Dat is de tweede stap. Dan een foefje om de camera te testen... Dat doe je via Instellingen, Accounts en Uw info. Ga naar de sectie Uw afbeelding en klik op Camera. En dat was de derde stap.

Vraag 69 afbeelding 3 2
Even een foefje om de camera te testen

Iets anders... Wat je overkomen is, kan te maken hebben met een upgrade van Windows 10 naar Windows 11. Is dat wellicht het geval? Tijdens zo'n upgrade worden er privacy-instellingen ‘rechtgezet’ en ook kan het gebeuren dat bepaalde apps worden verwijderd. Tja, dat hoort er nu eenmaal bij.