Met belangstelling heb ik het artikel in PC-Active over Windowsfx 11 gelezen. Omdat ik ook nog een oudere computer heb die geen Windows 11 ondersteunt, lijkt dit een ideale oplossing.

Onder redactie van John Vanderaart en HCC!vraagbaak

Ik heb enkele pogingen ondernomen om een opstartbare usb-stick te maken. Na wat vijven en zessen heb ik Windowsfx 11 met een GPT-partitie op een usb-stick staan. In het BIOS heb ik de Secure Boot op Disabled gezet. Als ik start, krijg ik een reeks van foutmeldingen te zien en daarna moet ik allerlei vragen beantwoorden. Het scherm met Install System verschijnt vervolgens niet. Wat doe ik precies fout en wat moet ik nu doen om Windowsfx 11 correct op mijn usb-stick voor installatie te krijgen?
Jan W.


Dat Windowsfx 11 (windowsfx.org) heeft mogelijk een kleine instinker, want voor sommige onderdelen is een zogeheten Professional Key nodig. Dit terzijde, want de basisfunctionaliteit van Windowsfx 11 zit natuurlijk ook in de Free Edition. Maar intussen hebben we hier te maken met andere problemen… Uit je vraagstelling blijkt dat je een heel eind op de goede weg zit. Immers, je hebt een bootable Windowsfx 11-installatiemedium kunnen maken, die door jou alweer wat oudere hardware kan worden gestart. Maar! Nadat de Linux-kernel is gestart, kan deze de ingestoken usb-stick niet vinden om zodoende bij de benodigde bestanden te komen om dan daarmee de live-omgeving (met daarin weer de installer met dat Install System) te kunnen starten. Gek, maar soms wel waar…

Vraag 63 afbeelding 1 2
Even opgelet. Graag deze keuze maken vlak voordat Rufus gaat schrijven naar de usb-stick

Ga nogmaals met Rufus (rufus.ie/nl) aan het werk, gewoon om de stappen even netjes te doorlopen. Laat daarbij het ISO-bestand in ISO-modus op de usb-stick zetten. Dan is er nog een instinker: is de usb-stick die je gebruikt wel helemaal leeg? Voor de zekerheid kun je de hem vooraf leeg formatteren met behulp van de Windows Verkenner. Ook kun je daarvoor een partition manager gebruiken waarmee je echt alle partities kunt weggooien. Bij het instellen van de boot-volgorde kun je dan nog even extra controleren of er maar één (= 1) boot-partitie op de usb-stick staat. Dan nog een foefje voor als het door-booten van usb niet lukt. Laat dan de Linux-kernel starten, verwijder de usb-stick, wacht tien seconden en plaats de stick weer terug. Daarna misschien nog even ‘iets’ doen, een exit ENTER of zoiets; meestal zie je wel iets op het scherm in de getoonde console.