In PC-Active 318 wordt veel geschreven over veiligheidsinstellingen. Zo lees ik dat het verstandig is om het standaardwachtwoord van de router te veranderen.Ik heb dit geprobeerd voor mijn Experiabox V10, maar daarna kon mijn iPhone geen wifi verbinding meer maken. Bij het inloggen op mijn wifi netwerk kreeg ik voortdurend de melding dat mijn nieuwe wachtwoord onjuist is, terwijl ik dat echt goed gecheckt heb. Zelfs de optie Herstel netwerkinstellingen en een harde reset van mijn telefoon haalden niets uit. Gefrustreerd heb ik het wachtwoord weer terug veranderd naar wat er op achterkant van de Experiabox staat en daarna had ik direct weer verbinding! Is het soms niet mogelijk om bij deze router het wachtwoord aan te passen? 
Hubert J. 


Standaard toegangsrechten van een router moeten direct worden vervangen, zodat het voor buitenstaanders niet eenvoudig is om toegang te krijgen tot de modem/router en daarmee tot je privénetwerk. In de Experiabox 10 zijn meerdere combinaties van gebruikersnaam en wachtwoord opgenomen. De eerste is voor directe beheertoegang tot de router. Bij deze router is de beheertoegang via een browserlink naar: mijnmodem.kpn of via het IP-adres. De eerste keer dat je op de router inlogt, kun je het wachtwoord leeg laten. Daarna wordt je gevraagd zelf een wachtwoord te kiezen en dit veilig op te bergen. Het is dus van belang om dit ‘lege’ wachtwoord zo snel mogelijk te vervangen! 
EB V10 2

Daarnaast zijn er toegangsrechten voor het wifi-netwerk met toegang naar het lokale netwerk en het internet. Dit kan voor beide wifi banden (Band-bgn en Band-ac) gecombineerd zijn tot één SSID-naam met één netwerksleutel c.q. wachtwoord. Maar deze banden kunnen ook gesplitst zijn met voor elke band een eigen SSID met uniek wachtwoord. Deze toegangscombinaties zijn uniek en veelal ergens op een label op de router genoteerd of op een label in de leveringsdoos. De vraag doet vermoeden dat je het wachtwoord voor het wifi netwerk hebt aangepast in plaats van het wachtwoord voor de beheertoegang van de router. Het aanpassen van het beheerderswachtwoord staat beschreven in de interactieve handleiding onder Beveiligen van de Experia Box ( https://www.kpn.com/zakelijk/service/internet/ handleidingen.htm) Op die webpagina is ook te vinden hoe het wifi wachtwoord en de wifi netwerknaam (SSID) kan worden aangepast.