Na het vervangen van mijn oude Android-telefoon heb ik die na een reset aan mijn nichtje gegeven.

Van haar kreeg ik het bericht dat zij niet verder kon met installeren totdat er weer met het Google-account van de oorspronkelijke eigenaar was ingelogd. Dat is leuk bij verlies of diefstal, maar niet bij overdracht of verkoop. Hoe kan ik mijn nicht weer op weg helpen en hoe kun je dit voorkomen bij verkoop? 

Corrie van B. 

Deze bescherming heet Factory Reset Protection (FRP) en is een extra bescherming van je gegevens bij verlies en diefstal en maakt het dus voor een ander minder interessant om telefoons te stelen. Dat dit bij jouw oude telefoon optreedt, kan twee dingen betekenen. Je hebt de telefoon niet goed gereset door hem naar fabrieksinstellingen terug te zetten, zoals mogelijk met een harde reset en Recovery Mode, of je telefoon heeft een besturingssysteem ouder dan Android Lollipop 5.11 waarbij je vooraf het Google-account moet verwijderen voordat je de telefoon naar de fabrieksinstellingen terugzet.

Google FRP

De enige goede manier om een telefoon schoon De enige goede manier om een telefoon schoon op te leveren, is met een ingelogd toestel en via het menu Instellingen > Resetten en de selectie: Fabrieksinstellingen herstellen. Daarna zijn alle accountgegevens en datagegevens verwijderd en kan de telefoon schoon worden overgedragen. Zodra je met je telefoon inlogt op een Google-account, wordt FRP geactiveerd en pas weer gedeactiveerd als je met een ingelogd Google-account het apparaat terugzet naar fabrieksinstellingen. Als je de telefoon niet op de juiste manier hebt gereset en je bent ook je wachtwoord voor het Google-account kwijt, dan ben je de pineut. Wat dan nog overblijft, is om op een ander systeem een wachtwoord-reset van je Google-account aan te vragen via google.com. Het kan dan 24 tot 72 uur duren voordat het nieuwe wachtwoord gesynchroniseerd is met je apparatuur. Na de genoemde periode kun je weer proberen in te loggen op de telefoon. 

Als je de standaardinstructies gebruikt om je telefoon naar fabrieksinstellingen terug te zetten, is er niets aan de hand en kun je een Android-telefoon zorgeloos overdragen aan een ander.uitrolmenu bij Van: van de te versturen mail. Dit is dus een heel simpele manier om gebruik te maken van alias-e-mailadressen met de in PC-Active 317 genoemde voordelen.