In PC-Active 317 staat een lezerstip van Eef Goes over ‘Veilig(er) op het internet met eigen domein’. 

Hierin wordt geadviseerd om voor internetaccounts een e-mailalias op je eigen domeinnaam aan te maken. Die tip is erg interessant, maar kan dat ook zonder eigen domein? 

Han P. 

 

Het betreffende artikel in PC-Active 317 gaat over het activeren van alias-e-mailadressen in combinatie met een geregistreerd domein. Het voordeel daarvan is dat je het domein je eigen domeinnaam kunt meegeven en als nadeel dat er maandelijkse kosten aan verbonden zijn. Er zijn nog meer voordelen aan een eigen domein, zoals het daaraan koppelen van een beveiligingscertificaat en het hosten van een website. Er moet wel gesteld worden dat niet elke hosting-provider e-mail-aliassen ondersteunt. Of de provider dat wel of niet doet, kun je vinden op de betreffende website van de hosting-provider.      
Op je vraag kunnen we bevestigend antwoorden. Er zijn ook mogelijkheden om zonder een apart domein alias-e-mailadressen te activeren bij Internet Service Providers, die meestal ook mailservices bieden. Nog even ter herinnering: een e-mail-alias heeft als functie om een extra e-mailadres toe te voegen zonder een compleet andere e-mailbox aan te maken. Alle e-mails die naar het aliasadres worden verstuurd, komen ook binnen op het basis e-mailadres. De volgende link beschrijft de mogelijkheden die door diverse providers worden geboden: lrp-netwerk.pkn.nl/kb/e-mail-alias

Alias toevoegen

Aliassen in Gmail 
Interessant is de Gmail-oplossing voor het genereren van alias-e-mailadressen. Je hoeft daarvoor niets in te stellen, alleen maar iets toe te voegen aan het e-mailadres als je dit moet opgeven. Stel, je hebt een e-mailadres dat als volgt luidt: hanp@gmail.com. Achter de naam ‘hanp’ kun je met een ‘+’ extra tekst plaatsen. Voor de coronatest bijvoorbeeld: hanp+ggd@gmail.com, voor de energieleverancier hanp+nuon@gmail.com, etc. Die e-mailadressen kun je in Gmail als alias vastleggen en daarmee als Van-adres selecteren.
Dit gaat als volgt: open Gmail en klik op het tandwiel rechtsboven. Klik daarna op Alle instellingen bekijken. Klik nu onder Instellingen op Accounts en import. Naast Mail verzenden als kun je meerdere e-mailadressen toevoegen voor meerdere mailboxen. Als je het vinkje bij alias aanklikt, wordt het toegevoegde e-mailadres onderdeel van de daarboven genoemde mailbox en kun je kiezen vanaf welk mailadres je de mail wilt versturen. Dit gaat via het uitrolmenu bij Van: van de te versturen mail. Dit is dus een heel simpele manier om gebruik te maken van alias-e-mailadressen met de in PC-Active 317 genoemde voordelen.