Soms is het binnenhalen van oude bestanden een fluitje van een cent: wpd-extensie gewoon in de Verkenner omzetten naar docx en Word opent het zonder problemen, als was het een eigen file. 

Maar niet alle archieffiles zijn zo eenvoudig: kun je ook oude bestanden openen die onder WS of WP zijn gemaakt, al dan niet met ASCII-indeling of een txt-extensie? Daarnaast stuit ik op het probleem dat een deel van de archiefbestanden zelfs met een (inmiddels) onbekend wachtwoord zijn beschermd. Omdat ik deze gegevens op 5¼-floppyschijfjes en 3½ inch-floppy’s wegschreef, zoek ik ook een manier om die in te lezen op een Windows 10-computer. 

Aalt V. 

Leuk om te horen dat je je archief aan het doorspitten bent en bestanden tegenkomt die mogelijk nog interessant zijn. Je kunt je ook afvragen of bestanden die je in de loop der jaren niet hebt bekeken, het bekijken nog wel waard zijn.  
We lopen je vragen even af. Het openen van wpd- oftewel WordPerfect-bestanden had je zelf al ontdekt, die kunnen met WordPerfect, als dat nog op je systeem geïnstalleerd is, geopend worden. Zo niet, dan bijvoorbeeld met Microsoft Word of OpenOffice. WordPerfect was een populair product zodat het inlezen van dat soort bestanden nog beperkt wordt ondersteund.

Doxillion 2
Bestanden converteer je met het gratis Doxillion

Bestanden met de wp- of ws-extensie werden/ worden door meerdere applicaties gebruikt. Een website die informatie geeft over bestandsextensies en de applicaties/convertors die daarbij gebruikt kunnen worden, is extension.nirsoft.net. Tik aan het einde van de link bijvoorbeeld ‘ /wpd’ of ‘ws’ en je krijgt direct informatie over de bestandsextensie. 

Bij de resultaten staat Doxillion Document Converter als applicatie om de bestanden te openen. Een gratis versie, voor niet-commercieel gebruik en met beperkte functionaliteit, is te downloaden vanaf: nchsoftware.com/documentconvert/download-now.html. De niet-commerciële download staat rechts onderin. Voor geavanceerd en commercieel gebruik heb je de betaalde versie nodig. 

Een ander commercieel programma voor bestandsconversie kun je vinden op filemagic.com/nl. Je kunt het, als Doxillion niet voldoet, als proef installeren en bekijken wat het je extra oplevert. Bestanden die met een wachtwoord zijn beveiligd, geven een extra handicap, zeker als dat wachtwoord niet meer bekend is. Veelal zal alleen om een wachtwoord worden gevraagd als het bestand met de originele applicatie wordt geopend. Probeer Kladblok om te zien of dat zinnige informatie oplevert als het via de convertor niet werkt. 
Het lezen van 5,25inch en 3,5inch floppy’s is mogelijk op een antieke computer die nog over dit type lezers beschikt. Wellicht heeft iemand nog zo’n systeem in de familie- of vriendenkring. Andere opties zijn een externe lezer aanschaffen en die via usb koppelen aan een modern systeem. Deze zijn nog wel beschikbaar voor de 3.5inch floppy’s, voor 5,25 inch zijn ze niet meer te vinden. Een aandachtspunt is of de data op dit type media, na zoveel jaren, sowieso nog te lezen is. De levensduur is veelal niet langer dan tien jaar. Daarna gaan er gegevens wegvallen en raken de bestanden corrupt.