In vorige versies van Windows was er een gratis videobewerkingsprogramma met de naam Movie Maker.

Dat heb ik vaak en met veel plezier gebruikt. Nu ben ik sinds kort over op Windows 10 en zie dat Movie Maker niet meer aanwezig is. Hebben jullie een advies voor een gratis videoverwerkingsprogramma dat niet al te complex is in de bediening? 

Kevin S. 


Het klopt dat Movie Maker niet meer aanwezig is in Windows 10, maar Microsoft laat je niet met lege handen achter. In de gratis Windows 10 Foto-app zit een Video Editor-programma. Dit is als onderdeel van Windows 10, als standaard-app, al geïnstalleerd. Het handigst open je dit door “Video Editor” in het Windows 10-zoekveld, links onderin, in te tikken. De Foto-app opent dan in Video-Editor-modus. Is dat programma bij jou niet zichtbaar, dan heb je wellicht nog een oudere versie van Windows 10 en/of zijn de apps vanuit de Microsoft Store nog niet bijgewerkt. Dit doe je door vanuit de taakbalk de Microsoft Store - het witte mandje - te openen en via de drie puntjes rechtsboven Downloads en updates te selecteren. Vervolgens klik je nog een keer op Updates downloaden waarbij alle beschikbare updates worden gedownload en geïnstalleerd.
W10 Video Editior 2

Vanuit het Video-Editor-scherm kun je linksboven een Nieuw Video-project starten en één of meerdere filmfragmenten importeren die je wilt gaan gebruiken om er een complete film van te maken. Bekende formaten zoals mp4 of wmv zijn te importeren. Wordt het importbestandsformaat niet geaccepteerd, dan is dat eenvoudig te converteren met bijvoorbeeld het gratis programma FormatFactory. 
Zodra de filmfragmenten zijn geïmporteerd, kun je ze in de door jou gewenste volgorde naar het Storybord slepen en het bewerken starten. Heel veel functies zijn aanwezig, zoals zichtbaar wordt op de openingspagina. Bovenin zie je opties voor het toevoegen van achtergrondmuziek of eigen muziek via Aangepaste audio. 
Extra functies komen beschikbaar via de Invoegtoepassing Foto’s, die automatisch wordt gedownload. Daarmee kun je op dezelfde manier je eigen foto (jpg)- en videoclips maken. Er zijn thema’s, teksttoevoegingen, filters en 3d-effecten beschikbaar om je film een eigen uitstraling te geven en daarmee een verhaal te vertellen. 
Het project wordt automatisch opgeslagen en kan bij een volgende sessie weer worden geopend voor verdere verwerking. Een back-up maken van het project doe je via de drie puntjes rechtsboven. Je ziet daar ook de Instellingen voor je standaard importmappen en dergelijke. Ter afronding van de film kun je hem exporteren via Video voltooien, waarbij je de gewenste resolutie kiest. Het uitvoerformaat is standaard mp4. Dit zogenoemde rendereren kan, afhankelijk van de lengte van de film, wel wat tijd kosten. Deze gratis Video Editor-app is eenvoudig te bedienen, maar heeft in vergelijking met betaalde versies minder functionaliteit. Alsnog kun je er wel leuke projecten mee maken. Succes!