Op mijn werkkamer op zolder heb ik een LAN- aansluiting, maar daar werkt mijn wifi niet al te best met veel uitval. Mijn Android-telefoon heeft daar last van. 

Kan ik mijn smartphone met een kabeltje aan de Ethernet-switch aansluiten? Ik heb namelijk nog een usb-LAN-adapter van een oude laptop liggen. 

Nienke R.

USB OTG kabelBij een Android-toestel kan met een zogenoemde OTG (On-the-GO)-kabel apparatuur worden aan- gesloten. Bij een OTG-kabel wordt een bepaalde pin aan de ground gekoppeld, zodat de telefoon ziet dat er een extern apparaat wordt aangesloten en er stroom geleverd moet gaan worden. OTG-kabels zijn er met micro-usb en usb-c naar de bekende brede usb-a-connector. Er zijn ook usb-c multi-adapters beschikbaar met meerdere aansluitingen, waaronder RJ45 LAN, USB2 en usc-c. Deze zijn specifiek voor laptops ontwikkeld, maar werken ook met een Android-telefoon. 

Als eerste kun je testen of je telefoon OTG ondersteunt door de USB OTG Checker-app te downloaden en uit te voeren. Hiermee wordt bekeken of er software aanwezig is die de OTG-functie ondersteunt en de telefoon dus als usb-host kan dienen. 
De telefoon/tablet moet ook LAN-Ethernet ondersteunen en als dat zo is, wordt dat veelal zichtbaar in het Instellingen-menu. Ethernet is grijs als er geen adapter is aangesloten en wordt zwart zodra een usb-c-adapter met LAN RJ45- plug wordt gekoppeld. Je kunt dan vervolgens op Ethernet klikken en daar met een schuifknop Ethernet aan- en uitzetten en eventuele Ethernet- instellingen configureren (DHCP/Vast IP/Proxy en dergelijke). 
Om er zeker van te zijn dat de telefoon met Ethernet werkt, zet je bij de instellingen het netwerk op Vliegtuigstand, waarmee wifi wordt uitgeschakeld. Met Speedtest (speedtest.net) kun je de transfersnelheden op internet bekijken. 
De gemeten stabiele snelheid is daarbij gelijk aan de snelheid die met je provider is afgesproken, waarbij ervan uitgegaan wordt dat de LAN-snelheid daarboven ligt. Omdat Android-telefoons niet uniform zijn ingericht, kan bovenstaande per telefoon afwijken. Aandachtspunt is dat de accu van de telefoon sneller leeg is, omdat de adapter gevoed moet worden. Zolang de adapter op de usb-/laadpoort is aangesloten, kun je niet tegelijkertijd de telefoon opladen. 

Als alternatief kun je op zolder ook overwegen om een wifi-access point op je LAN aan te sluiten. Voor de iPhone zijn er ook mogelijkheden om direct aan Ethernet-LAN te koppelen. Dat gaat via een usb-camera-adapter met een usb-plug of een speciale adapter met een Lightning-connector. Bij de camera-adapter moet je ook de lader insteken, zodat de stroomvoorziening op die manier is geregeld. Een standaard usb-a-naar Ethernet-adapter wordt op de usb-poort van de camera-adapter aangesloten.