Van Google krijg ik de melding dat de ongelimiteerde ruimte voor foto’s wordt teruggebracht naar 15 GB. Ik moet mijn opslag terugbrengen of, als ik meer opslagcapaciteit wil, gaan betalen.

Er zijn wat betreft opslagcapaciteit in de cloud meerdere opties. Wat is wijsheid?

Nelleke O.

Google Drive 15GB
Dat is geen leuk bericht van Google. Eerst gratis opslag aanbieden voor je foto’s en dan, als het gebruik uit de hand loopt, de gebruikers laten betalen. Het is je eigen keuze of je daarin meegaat, er zijn alternatieven. 

De wijsheid bij een keuze voor een cloud-opslagdienst is afhankelijk van wat je aan apparatuur in huis hebt. Is die allemaal Google-gebaseerd, zoals een Android-telefoon, Android-tablet en bijvoorbeeld een Chromebook, dan is het aan te bevelen om je Google Drive-capaciteit te upgraden naar 100 GB voor € 1,99 per maand/€ 19,99 per jaar. Een andere optie is 200 GB voor € 2,99 per maand/€ 29,99 per jaar. De 15 GB van Google Drive wordt gebruikt voor de systeemback-ups van je telefoon/tablet, eventuele documenten, de mail van je Gmail-account en je foto’s die je synchroniseert vanaf je telefoon en/of tablet. 

icloudApple geeft in combinatie met zijn apparatuur, bijvoorbeeld een iPhone en iPad, voor één en hetzelfde account maar 5 GB opslagcapaciteit. Ben je Apple-liefhebber en gebruik je de gratis Google Drive voor je foto’s, dan is een upgrade van de iCloud-opslagcapaciteit naar 50 GB voor € 0,99 per maand een voor de hand liggende optie. Veel gebruikers met de combinatie iPhone/ iPad hebben die capaciteit al uitgebreid omdat de systeemback-up en de foto’s al snel de 5 GB overschrijden. Andere opties zijn 200 GB en 2 TB voor respectievelijk € 2,99 en € 9,99 per maand. De 200 GB en 2 TB zijn per gezin in te richten. 

Een andere veelvoorkomende combinatie is een Android- of iPhone-telefoon/tablet met een Windows-pc of -laptop. In dat geval is het aan te raden om de OneDrive-opslagcapaciteit uit te breiden. Dit is handig omdat de automatische back-up van persoonlijke data van je Windows- systeem meer capaciteit vraagt dan de 5 GB die je gratis krijgt bij een Microsoft-account. Een uitbreiding naar 100 GB kost je € 1,99 per  maand: genoeg voor je telefoon/tablet-foto’s en je kritische Windows-bestanden. Op de telefoon moet je dan de OneDrive-app installeren. Je logt dan in met je Microsoft-account dat je ook op je Windows-systeem hebt, waarbij vanzelf de OneDrive-mappen beschikbaar komen. Je krijgt vervolgens de vraag of je de Camera-upload wil inschakelen. Bevestig dit. Vervolgens moet je OneDrive toegangsrechten geven tot je foto’s. Klik op Toestaan. Vanaf nu worden de foto’s op je telefoon automatisch gesynchroniseerd van je telefoon/tablet naar de volgende OneDrive map: Afbeeldingen > Camera-album. Je ziet ze daar verschijnen zodra de synchronisatie loopt. Een andere optie bij Microsoft is een combinatie met Office 365, waarbij een persoonlijk abonnement met 1 TB je per jaar € 69,- kost en voor een gezin van maximaal zes personen - met maximaal 1 TB per persoon en dus 6 TB per gezin - € 99,-. 

OneDriveDevices
Voor velen is de OneDrive-opslag een aantrekkelijke optie, omdat dan alles bij elkaar staat en automatische een back-up wordt gemaakt van je Windows-documenten, foto’s en je desktopitems. Vanaf je telefoon en tablet kun je dan ook bij al die gegevens. 

Als een andere keus voor back-up van foto’s wordt gemaakt dan Google Drive, dan is het zaak om de foto-synchronisatie daarmee te stoppen en de foto’s te downloaden als je die (of een deel daarvan) van je telefoon/tablet hebt verwijderd. Staat alles nog op je telefoon, dan kun je na de synchronisatie met OneDrive al je foto’s uit Google Drive verwijderen. 
Het downloaden van de foto’s in Google Drive kan in één keer door gebruik te maken van Google TakeOut en daarbij alleen de foto’s te selecteren. Je krijgt dan één of meerdere zip-bestanden aangeboden die gelimiteerd zijn tot 2 GB. 

Een alternatief zoals Dropbox biedt gratis maar 2 GB aan en bij de eerstvolgende optie van 2 TB ben je € 9,99 per maand kwijt. Dat is voor velen niet aantrekkelijk.