Ik sta voor de keuze van een nieuwe telefoon. Nu kan ik kiezen voor een telefoon met behoorlijk wat intern datageheugen of voor wat minder geheugen en bij noodzaak uitbreiden met een interne micro-sd-kaart. 

Wat is jullie aanbeveling? Ik lees ook dat je het sd-geheugen voor intern en extern kan gebruiken. Wat bedoelen ze daarmee?

Rolf R.


Intern ingebouwd datageheugen van een telefoon is snel en betrouwbaar. Van de genoemde opslagcapaciteit is niet alles voor de gebruiker beschikbaar, omdat het besturingssysteem met de standaard aanwezige apps een deel opsoupeert. Daarnaast wil de gebruiker apps toevoegen en data en multimedia (muziek, foto’s en dergelijke) op de telefoon opslaan.
Bij een klein intern geheugen ligt uitbreiding van het gebruikersgeheugen dan al snel voor de hand. Aandachtspunten zijn dat een micro-sd-kaart vaak trager is dan het interne datageheugen en ook minder stabiel, dus foutgevoeliger. 
Advies is daarom, als de portemonnee het toelaat, altijd zoveel mogelijk interne dataopslag te kopen. De benodigde capaciteit is afhankelijk van wat je doel is met de telefoon, met andere woorden: hoeveel apps en multimedia je toe wilt voegen. 
move to sd card

Bij een sd-kaart voor intern gebruik kunnen daar apps en gebruikersbestanden op worden geplaatst. Bij de instellingen voor opslag maak je daar een keuze voor. Een app moet echter wel geschikt zijn om op de micro-sd-kaart te worden geplaatst en dat is iets dat de ontwikkelaar moet regelen bij het ontwerp. Apps die snelheid nodig hebben voor het ophalen van data, zijn dus vaak niet geschikt voor plaatsing op een micro-sd-kaart. 

Bij een aantal Android-telefoons kun je de micro-sd-kaart formatteren voor intern of extern gebruik. Dit is echter wel afhankelijk van de implementatie van de fabrikant van het toestel. Bij intern gebruik wordt de micro-sd-kaart beveiligd, zodat hij alleen werkt op het toestel waarop hij is geformatteerd. Dit om te voorkomen dat een ontvreemde micro-sd-kaart op een ander systeem (of telefoon) kan worden uitgelezen. 
Micro-sd-kaarten voor intern gebruik worden vanaf Android-versie 6 ondersteund, daarvoor waren ze alleen geschikt voor extern gebruik.

Bij formattering voor extern gebruik, als die optie er is, wordt de kaart zo geformatteerd dat die juist wél op een ander station kan worden uitgelezen, zodat data zoals bijvoorbeeld foto’s, kunnen worden verplaatst. Bij de meeste telefoons kun je de telefoon ook via usb aansluiten op een ander station en zo data- overdracht regelen. Daarnaast zijn er ook veel clouddiensten beschikbaar, zodat het gebruik van de micro-sd-kaart als extern medium niet zo interessant meer is. Omdat fabrikanten van Androidtelefoons een eigen schil over de het besturingssysteem leggen, zijn de mogelijkheden voor een micro-sd-kaart systeem-specifiek. Steeds vaker hebben telefoons helemaal geen slot meer voor een micro-sd-kaart. 

De extra beheerhandeling om te bepalen waarheen de data worden geplaatst, is een ander nadeel van het gebruik van micro-sd-kaarten. Veel gebruikers willen daar niet mee geconfronteerd worden en kiezen dus voor een telefoon die standaard al genoeg intern geheugen heeft.