Ik woon op het platteland met een ADSL-verbinding. Ik woon op het platteland met een ADSL-verbinding. De kwaliteit van die verbinding is nooit top geweest, maar lijkt ook steeds trager te worden.

Hoger dan 5 Mbps wordt niet gehaald. KPN heeft er al eens naar gekeken, maar geeft aan dat gezien de afstand ten opzichte van de centrale er niets meer uitgehaald kan worden. Wat zijn mijn eventuele opties? 

Joost H.


ADSL-verbindingen en varianten daarop hebben in buitengebieden een beperkte bandbreedte die, zoals je al aangeeft, afhankelijk is van de afstand tussen de woning en het telefoonknooppunt waar de ADSL-lijn aan het internet wordt gekoppeld. Zoals iedereen, zal jij ook steeds gebruikmaken van internet, waardoor het lijkt alsof de verbinding steeds trager wordt. 
Er zijn allerlei plannen om buitengebieden te ontsluiten via glasvezelverbindingen. Als dat op korte termijn gerealiseerd wordt voor jouw gebied, dan had je er wellicht al iets over gehoord of gelezen en een aanmeldingsformulier in de bus gehad. Glasvezel lost trage verbindingen op, omdat je via die kabel met hoge transmissiesnelheden direct op het snelle internet wordt aangesloten. Zijn er geen glasvezelplannen bekend, dan is een verbinding op basis van 4G-internet een optie. Dat is een gelijksoortige Internetverbinding die je wellicht in combinatie met je telefoonabonnement hebt. Het verschil is dat deze verbinding eindigt in een 4G-router met SIM-kaart, die ook wifi uitstraalt in je woning en dus door iedereen op die locatie is te gebruiken.
4G Internet 2Er zijn wel voorwaarden aan dit speciale gebruik van 4G-internet, omdat dit netwerk niet specifiek ontwikkeld is om continu veel bandbreedte aan eindgebruikers beschikbaar te stellen. KPN, bijvoorbeeld, stelt de volgende voorwaarden aan een verbinding onder de naam Sneller Internet Buitengebied:

  1.  De komende zes maanden mag je internetverbinding niet meer dan 30 Mbit/s downloadsnelheid bereiken.
  2. Je postcode ligt in een gebied waar KPN voldoende capaciteit heeft op het 4G-netwerk.
  3. KPN moet voldoende 4G-dekking kunnen leveren, binnenshuis, op jouw adres. 

Bovenstaande kan per woning verschillen. Een eerste indicatie van de mogelijkheid voor jouw locatie kan via de KPN-website met postcode en huisnummer worden opgevraagd. 
Bij KPN is 4G-internet een aanvulling op je ADSL-abonnement. Als ADSL niet toereikend is, neemt 4G het over. De aangeboden snelheden lopen vanaf 50/5 Mbps voor down- en upload voor € 42,50 per maand. Deze snelheid is wel afhankelijk van de lokale 4G-dekking en de hoeveelheid verkeer op de dichtstbijzijnde mast. Bij zware belasting krijgen de mobiele smartphonegebruikers voorrang. Er zit verder geen limiet op het datagebruik in tegenstelling tot wat bij een telefoon gebruikelijk is. 
Een andere aanbieder van 4G-internetverbindingen is T-Mobile met de dienst T-Mobile 4G Thuis. Hierbij krijg je een aparte 4G-verbinding en is er dus geen afhankelijkheid van andere verbindingen. 
Ook hierbij geldt dat er voldoende capaciteit beschikbaar moet zijn op de mast in de buurt. 4G voor Thuis met een binnenrouter kost vanaf € 31,- voor een 30/5 Mbps-verbinding. 4G Thuis extra snel met een buitenrouter en 100/10 Mbps kost maar € 4,- meer. T-Mobile kent een “redelijk-gebruikbeleid” met een eerste drempel van 150 GB per maand. Dat is voldoende voor standaard internetgebruik met beperkte streaming. Aanvullend kunnen blokken van 5 GB worden besteld. Additionele informatie over deze diensten is te vinden op de website van beide leveranciers.