Op mijn Windows-systeem zijn sinds jaar en dag twee toetsenborden geĂ¯nstalleerd die ik rechtsonder kan selecteren.

Normaal staat die op Verenigde Staten – International, maar mogelijk door een foute toetsaanslag, wordt weleens naar het NL-toetsenbord overgeschakeld. Het NL-toetsenbord wil ik verwijderen, omdat het niet bruikbaar is met mijn systeem. Ik heb al gezocht op internet, maar de instructies om dat aan te passen werken niet meer bij de huidige 20H2-versie. Waar zit dit nu verstopt? 

Agnes van W.


Het is lastig als er af en toe ongewenst van US- naar NL-toetsenbord wordt overgeschakeld. Voor een aantal toetsen geldt dan dat de toetsopdruk niet meer overeenkomt met wat Windows toont. Met Control+Shift kun je wisselen tussen toetsenborden, maar dat heeft alleen zin als die toetsenborden daadwerkelijk gebruikt worden. In Nederland is het US-International toetenbord de standaard. Om het ongewenst overschakelen te voorkomen, wil je het NL-toetsenbord dus verwijderen.

Toetenbord verwijderen 2Microsoft wijzigt met elke nieuwe versie een aantal configuratie-items met als doel van het aloude Configuratiescherm af te komen en alles onder Start en Instellingen te plaatsen. Het verwijderen en toevoegen van toetsenborden is inderdaad verplaatst naar een plek waar het niet direct zichtbaar is en gaat nu als volgt:

  • Ga naar Start en dan naar Instellingen;
  • Kies Tijd en Taal;
  • Kies Taal;
  • Onder voorkeurstalen staat Nederlands (Nederland), klik daarop en vervolgens op Opties. Er opent een nieuw scherm met Taalopties, onderin zie je de Toetsenborden staan;
  • Klik op het ongewenste toetsenbord Nederland (Qwerty) en vervolgens op Verwijderen. 

Hiermee is het ongewenste NL-toetsenbord verdwenen en zal omschakelen niet meer voorkomen.