Ik heb op onverklaarbare wijze dubbele bestanden gekregen in al mijn opgeslagen mappen van Word en Excel.

Aan de bestandsnamen is toegevoegd - tussen haakjes - een datum en een tijd. Nu kan ik deze wel lokaliseren met allerlei hulpsoftware, maar hoe vink ik deze zeer grote hoeveelheid bestanden automatisch aan in dat programma om die bestanden te verwijderen? Of weten jullie soms een andere methode om dat te doen?

Toon H.


Vreemde situatie met die dubbele bestanden. Achter de bestanden is ook nog, tussen haakjes, een datum/tijd meegegeven. Het lijkt erop dat er iets misgegaan in de backup/restore-procedure. Mogelijk kun je je herinneren wat er die dag gebeurd is, zodat je dat in de toekomst kunt voorkomen. Bij automatisch selecteren van dubbele bestanden in hulpmiddelen loop je het risico dat er ook andere dan de dubbele Office-bestanden worden verwijderd. Dat lijkt ons niet gewenst.

Dubbele bestanden verwijderen
Als alle dubbele bestanden een gelijke tekstuele uitbreiding hebben gekregen met datum/tijd in de bestandsnaam, dan kun je die bestanden eenvoudig vinden via de Verkenner. Start de Verkenner op, dat is de gele map met de blauwe beugel in de onderste taakbalk. Selecteer de map waarin de dubbele bestanden staan, dat is waarschijnlijk aan de linkerkant Documenten. In het zoekveld rechtsboven Zoeken in Documenten tik je dan in: *2020*.* Dat wil zeggen: zoek naar alle bestanden met “2020” in de bestandsnaam en kijk niet specifiek naar wat voor soort bestand het is. Een ‘*’ betekent dat het van alles mag zijn wat voor en achter de “2020” staat. Gaat het om specifieke bestanden, dan kun je de laatste asterisk wijzigen in docx, xlsx, etc.

BESTANDSEXTENSIES
 Het kan zijn dat de weergave van bestandsextensies niet aanstaat. Bestandsextensies maak je zichtbaar door in de Verkenner bij de tab Beeld een vinkje te zetten bij Bestandsnaamextensies. Als je “2020” in de bestandsnaam van andere bestanden hebt opgenomen, dan moet je bijzonder voorzichtig zijn, omdat je alleen de bestanden met de datum/tijd tussen haakjes wilt verwijderen. Haakjes worden echter genegeerd in het zoekveld, zodat je die niet in de selectie kunt gebruiken.
Het resultaat is een lijst met alle dubbele bestanden met de genoemde datum/tijd en extensie, die je vervolgens kunt verwijderen. Als alle getoonde bestanden zijn te verwijderen, dan kun je dit in één keer doen met de Control-toets + A en Delete.
Als je de bestanden, heel voorzichtig, in delen wilt verwijderen, dan klik je op het eerste bestand en het laatste door tijdens de selectie de Shift-toets in te drukken en vervolgens op Delete om die groep bestanden te verwijderen.