In een eerdere versie van PC-Active wordt uitgelegd hoe je een usb-stick aanmaakt voor installatie van Windows 10 op een andere computer. Maar dan heb ik toch een licentiesleutel nodig! 


Die heb ik niet, omdat ik een laptop heb aangeschaft met Windows daarop voor-geïnstalleerd. Hoe kom ik aan de juiste licentiesleutel? Zonder sleutel heeft het aanmaken van een usb-stick geen zin.

Wim van A.

Een Windows 10 installatie-usb-stick, aangemaakt via Microsoft’s Media Creation Tool, kan meerdere doeleinden dienen. Allereerst als upgrade van een computer naar een nieuwere versie van Windows. Als daarbij een niet al te oude Windows-versie wordt geüpgraded (Windows 7 en hoger), dan wordt gratis een nieuwe Windows-licentie toegekend. Deze gratis upgrade zou eigenlijk al gestopt zijn, maar werkt blijkbaar nog steeds.
Windows activerenAls er serieuze problemen met een Windows 10-besturingssysteem zijn ontstaan, dan kun je de stick ook gebruiken om een schone versie van Windows te installeren. Het resultaat is weer een goed werkend systeem met behoud van data en applicaties. Deze methode werkt veel handiger en sneller dan een lange zoektocht naar oplossingen om een probleem te tackelen. De aanwezige licentiesleutel blijft daarbij geldig.
Als je een testversie van Windows 10 op een tweede partitie van een systeem wilt installeren, dan is dat ook mogelijk en wordt de licentiesleutel van de al werkende en eerder geïnstalleerde versie van Windows op dat systeem overgenomen. Dus twee keer Windows 10 op één computer met dezelfde licentiesleutel, waarvan je nooit meer dat één Windows-versie tegelijkertijd kunt gebruiken.
Met de Windows 10-installatiestick kun je ook een nieuwe en schone installatie uitvoeren op een nieuwe computer. Microsoft staat iedereen toe om Windows 10 te installeren zonder licentiecode. Je moet daarvoor bij de vraag om de licentiecode de optie rechtsonder met de tekst Sla over aanklikken.
Daarmee wordt de installatie van Windows 10 voortgezet en kun je voor onbepaalde tijd Windows 10 gebruiken, zonder licentie en dus zonder deze te hoeven aanschaffen. Als nadeel geldt dat er een aantal beperkingen zijn opgelegd met betrekking tot persoonlijke instellingen, waaronder bijvoorbeeld het niet kunnen instellen van achtergronden in het daarvoor beschikbare scherm.
Ook wordt regelmatig rechtsonder op het openingsscherm aangegeven dat het product nog geactiveerd moet worden, waarbij dus aangedrongen wordt op de aankoop van een licentie. Windows 10 blijft echter verder ongelimiteerd werken en je kunt alle applicaties installeren. Updates worden geïnstalleerd alsof het een geactiveerd systeem is.
Wil je toch een volledig functionerende Windows-versie, dan kun je een Windows 10-licentie aanschaffen bij Microsoft of Microsoft-resellers of bij partijen die overgebleven licenties tegen zeer aantrekkelijke prijzen aan de man brengen. Zoek op internet naar “Windows 10 licentie kopen”. Als je overweegt om een goedkope licentie aan te schaffen, dan adviseren we je eerst de website Trustpilot te raadplegen voordat je met het betreffende bedrijf in zee gaat.