Ik lees in de PC-Active reviews van routers en telefoons dat ze MU-MIMO ondersteunen. Kunt u simpel uitleggen wat dat is en wat ik eraan heb?

Henri M.


Wat oudere routers en telefoons communiceren via wifi (draadloos internet) met SU-MIMO op de 2.4GHz-band. Dat staat voor Single User - Multiple Input, Multiple Output. Dat wil zeggen dat meerdere gebruikers met een apparaat kunnen communiceren (de router) maar slechts één tegelijk. Het is een timesharing-principe, dat elke gebruiker toegang geeft tot het netwerk. Wordt er niet door anderen op hetzelfde wifi-kanaal gecommuniceerd, dan ben je direct aan de beurt. Zo niet, dan moet je wachten tot het kanaal weer vrijkomt. Dit werkt op het niveau van Ethernet-datapakketten (maximaal circa 1500 bytes), waardoor je wel verbinding houdt, maar die verbinding dus wel trager kan worden. Hoe meer apparaten je in huis hebt, hoe groter de kans dat dit type vertraging kan optreden.

Recente routers die de WiFi5- oftewel ac-standaard ondersteunen, evenals telefoons en wifi-netwerkkaarten kunnen - als de fabrikant die techniek heeft toegevoegd - communiceren via MU-MIMO. De MU staat voor Multi-Users. Daarbij zijn dus meerdere gelijktijdige en parallelle sessies mogelijk via het wifi-kanaal en heb je dus minder kas op vertragingen. Het aantal parallelle kanalen is echter ook weer niet onbeperkt en wordt dan genoteerd als 2X2, 3X3, 4X4. 8x8 is in ontwikkeling.

SU en MU MIMO 2

De fundamentele techniek die in MIMO-technologie wordt gebruikt, verzendt en ontvangt tegelijkertijd gegevens over twee polariteiten van de radiogolf. Dit dubbel gepolariseerd systeem betekent dat de netwerkcapaciteit wordt verdubbeld in vergelijking met een enkelvoudig gepolariseerd systeem. Dit staat bekend als 2X2 MIMO (verwijzend naar twee antennes en radio's). Voor de 2X2-implementatie zijn twee antennes nodig en kunnen maximaal twee clients tegelijkertijd aansluiten, één op elke radiostream. Bij 3x3 en 4x4 gelden dus respectievelijk drie en vier streams en antennes.

Meerdere datastromen wil dus ook zeggen dat de download-transfersnelheid omhooggaat en er veel meer data in dezelfde tijd kunnen worden getransporteerd zonder dat het verder impact heeft op het radiospectrum dat in gebruik is. MU-MIMO bij WiFi5 werkt alleen voor het downloaden van data, bij WiFi6 werkt dit ook voor de upload.

mumimo 1 2

Wat heb ik eraan, was de tweede vraag. Zoals gesteld moeten zowel de router als het randapparaat de MU-MIMO standaard ondersteunen, anders werkt het niet.

De voordelen van MU-MIMO:

  • Verlaagt de tijd dat het apparaat moet wachten om data te ontvangen
  • Verhoogt de downloadsnelheid voor alle apparaten die MU-MIMO draadloze streams ondersteunen
  • Elke gebruiker in het netwerk heeft er voordeel van, zowel MU-MIMO-gebruikers als niet-MU-MIMO-gebruikers
  • De totale netwerkcapaciteit wordt verhoogd en er kunnen meerdere apparaten worden gekoppeld.

De nadelen MU-MIMO:

  • Werkt alleen in combinatie met de 802.11ac-standaard en hoger en dus de 5GHz wifiband