Kan ik mijn bestaande Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden (Microsoft Office 2010 voor Thuisgebruik) zonder problemen gebruiken in Libre Office? 

Ik werk met een HP-desktop met Windows 8.1, een Samsung Tablet Galaxy tab A en een Sony-laptop met Windows 10.

Frank V.

LO swiperJa, je kunt Office 2010 Word-, Excel-, en PowerPoint-bestanden inlezen in Libre Office en daarmee verder werken. Het ligt aan de functionaliteit van het Office-pakket die je gebruikt of je verschil in presentatie ziet. Bij standaardgebruik zul je geen verschil zien. Bij gebruik van meer geavanceerde functionaliteiten, zoals tabellen en dergelijke, kan het er mogelijk anders uitzien. Hetzelfde geldt voor een Libre Office-bestand dat moet worden ingelezen in Microsoft Office, in het geval je dat naar een ander stuurt die met Microsoft Office werkt.

Maar wist  je dat je gratis gebruik kunt maken van de online Office 365-applicaties en daarbij ook nog eens 5 GB opslagcapaciteit cadeau krijgt? Voorwaarde is dat je inlogt op je Windows-systeem met een Microsoft-account! Online wil zeggen dat de programmatuur niet op je lokale systemen wordt geïnstalleerd maar dat je gebruikmaakt van software die op de servers van Microsoft staan en met je webbrowser kunt benaderen. Het is dezelfde manier waarop web-mail werkt.

Hierbij moet wel worden vermeld dat dit niet de volledig functionele Office-versies zijn die je bij installatie van de programma’s op je lokale systemen verkrijgt. Maar de praktijk wijst uit dat deze versie voor huis-, tuin- en keukengebruik goed voldoet.

Office icon

Omdat het hierbij oom web-gebaseerde software haat, heb je toegang vanaf elk apparaat, ook laptops, telefoons en tablets. Voorwaarde is wel dat er een redelijk snelle internetverbinding beschikbaar is.

Microsoft voegt aan Windows 10 een opstartpictogram (een vierkante rode O) toe aan de taakbalk en applicatiemenu met de naam: Office. Als je daarop klikt, krijg je toegang tot de online Office 365-applicaties. Voordeel daarvan is een gelijke werkwijze en een gelijke bestandstructuur. Microsoft zal je wel proberen te verleiden om de complete versie te kopen, maar dat kun je negeren.

Online Office Suite