Sinds ik overgegaan ben op Windows 10, kan ik mijn wdb-bestanden niet meer openen. Het zijn voor mij belangrijke bestanden.

Kunt u mij vertellen hoe ik dat type bestand, in bijvoorbeeld Excel, weer kan openen?

Adriaan L.

Microsoft Works wordt al tijden niet meer ondersteund en de Works Database-bestanden (.wdb) kunnen ook niet meer door het Excel-programma van de laatste Office-versies worden ingelezen. Het bestand moet dus geconverteerd worden om weer bewerkt te kunnen worden in Excel.Works Database Convertor

Je bent niet de eerste die dit ervaart. Er is dus al een convertor ontwikkeld in de vorm van een Java-applet met de naam Works Database Converter. Die kun je downloaden op http://www.codealchemists.com/worksdatabaseconverter/ WorksDatabaseConverter.jnlpworksdatabaseconverter/ WorksDatabaseConverter.jnlp  
Dit is dus een Java-applicatie. Dat wil zeggen dat Java-runtime geïnstalleerd moet worden, voordat je de convertor kan draaien. Java-runtime op je computer geeft een beveiligingsrisico, omdat kwaadwillenden daar gebruik van kunnen maken. De laatste versies hebben echter maatregelen ingebouwd om die risico’s te beperken. Desondanks wordt het aanbevolen om Java-runtime weer te verwijderen zodra je de conversies hebt uitgevoerd en je Java niet nodig hebt voor andere toepassingen. Java-runtime is gratis te downloaden op https://www.java.com/nl/download.
Zodra de Java-runtime omgeving is geïnstalleerd, worden *.jnlp-bestanden automatisch gekoppeld en kun je met dubbelklikken de Works DataBase Convertor openen. Je moet als eerste de beveiligingsrisico’s accepteren en vervolgens opent de convertor die je vraagt om het bronbestand en de bestandsnaam voor opslag. Je kunt kiezen uit conversie naar Excel of CSV.
Veel succes.