Ik ga ervan uit, misschien onterecht, dat een ssd over iets als een foutdetectie beschikt, die bepaalde cellen niet meer gebruikt als die niet meer 100 procent zijn.

Nu heb ik ooit de oude harde schijf ingericht met een partitie voor Windows en een aparte datapartitie, al wordt die laatste weinig gebruikt. Kan ik vanwege de TRIM-functie beter de hele schijf als Windows-partitie definiëren of maakt dit niets uit en kan ik de hele schijf gewoon één op één clonen?

Rolf R.

SSD


Een ssd werkt niet op het niveau van een filesysteem. Er is dus geen overeenkomst tussen hoe een filesysteem dingen ziet en hoe de ssd, in combinatie met de driver, dat afhandelt en de gegevens in de cellen plaats. Je kunt de ssd dus partitioneren op elke manier die je maar wilt. Het kan dus geen enkel kwaad en heeft ook geen enkel effect op toegangstijden, levensduur etcetera.

De hoeveelheid schrijfacties naar een ssd is wel bepalend voor de levensduur maar met circa 50 GB per dag gaat hij nog minstens tien jaar mee. De betrouwbaarheid wordt uitgedrukt in TBW (Total Bytes Written). Dat zijn zulke hoeveelheden dat je daar als consument eigenlijk geen last van gaat krijgen gedurende de levenscyclus van een ssd, doordat technieken als TRIM gebruikt worden om alle cellen gelijkmatig te belasten. Overcapaciteit draagt wel positief bij aan de levensduur van een ssd en Windows vindt het ook belangrijk dat er genoeg opslagcapaciteit is. Gezien de lage prijzen die ervoor worden gevraagd, adviseren we niet te zuinig te zijn bij aanschaf van ssd-opslagcapaciteit. Dus samengevat: een ssd is niet kritisch en de harde schijf kun je dus één op één clonen.