Op mijn desktopcomputer, die ik voornamelijk voor internet gebruik, heb ik blijkbaar ooit zonder erbij na te denken iets aangeklikt. Sinds die tijd krijg ik namelijk bij het openen van de Google Chrome-browser tientallen uiterst irritante pop-upmeldingen rechts onderin het scherm.

Meldingen over datingsites, verlopen virusscanners, “tragisch nieuws” over allerlei bekende Nederlanders en meer, ik krijg bijna een lamme pols van het wegklikken van al die ongein. Na enige tijd verschijnen die berichten weer en soms zit er eentje die meldt dat de “cloud1.pw site” op de achtergrond is geüpdatet. Ook krijg ik meldingen die afkomstig zijn van “en.savefrom.net”. Wat is dit allemaal en, belangrijker beter nog, hoe kom ik ervan af? Met andere woorden: hoe kan ik weer met plezier surfen?

Erik M.

Chrome content all 2

Zo te lezen heb je ongewild iets aangeklikt waardoor je de pop-up advertenties te zien krijgt. Goed dat je de relevante informatie meegeeft. Cloud1.pw is een kwaadaardige site die valse foutmeldingen weergeeft om je te misleiden om je te abonneren op browsermeldingen. De Cloud1.pw-spammeldingsadvertenties zijn voor sites voor volwassenen, online webgames, nep-software-updates en ongewenste programma's. Met de volgende instructie kom je ervan af.

chrome iconOpen de Chrome-browser en tik in het zoekveld: chrome://settings/content/all Je ziet nu Alle websites met rechten. Rechtsboven kun je zoeken naar ‘cloud1.pw’. Bij de site ‘cloud1.pw’ klik je op de drie puntjes rechts en selecteer je Rechten resetten en vervolgens Gegevens wissen.

De ‘savefrom[.]net’-website is ontworpen om video's te downloaden van pagina's voor het delen van video's, zoals YouTube. Bovendien maakt savefrom[.]net gebruik van verschillende advertentienetwerken. Personen die toegang krijgen tot deze site, worden vaak doorverwezen naar andere dubieuze websites die ongewenste downloads, installaties, enzovoorts kunnen veroorzaken. De verwijderinstructie is hetzelfde als onder ‘cloud1.pw’ maar dan met ‘savefrom.net’. Deze instructie is een standaardmanier om rechten van een website te verwijderen. Naast de genoemde websites kun je ook nog andere sites nalopen die rechten hebben gekregen en waar je inmiddels spijt van hebt.

Als laatste adviseren we je om Malwarebytes te installeren en een volledige scan te maken van je systeem en de gevonden malware te verwijderen. Daarna kun je Malwarebytes weer verwijderen. Een aanbeveling is om heel voorzichtig te zijn met het aanklikken van allerlei meldingen en verzoeken. Voor hetzelfde geld wordt er een ransomware-programma geïnstalleerd, waarbij je verder van huis bent.