Bij het opstellen van een nieuw e-mailbericht tik je de naam van een persoon die jet het bericht wilt sturen. Er verschijnen echter meerdere e-mailadressen van die persoon en dat komt mede omdat hij of zij in de loop der jaren zijn of haar mailadres heeft gewijzigd. Lees hier hoe je zo'n oud mailadres verwijdert.

Als ik in Windows Mail of Outlook een nieuw bericht aanmaak, tik ik de naam in en komt elke keer een lijst met het nieuwe en oude adres tevoorschijn. Dan twijfel ik welke ook al weer het goede is. Hoe kan ik zo’n oud e-mailadres verwijderen?

Rob L.

Fout emailadres verwijderenBij het opstellen van een mail en het invullen van het e-mailadres van de geadresseerde krijg je in Outlook een lijst met e-mailadressen die voldoen aan de eerste letters van de geadresseerde die je intoetst. Achter elke e-mailadres staat een kruisje. Als je daarop klikt, verdwijnt dat adres uit de lijst die automatisch de opgeslagen e-mailadressen toont.

mail iconIn Windows Mail klik je links onderin op de twee poppetjes, dat betekent: overschakelen naar de Personen-app. Je klikt dan op de naam en kunt met rechtsklikken de gegevens van die contactpersoon aanpassen en een oud e-mailadres verwijderen. Daarnaast destilleert Windows Mail e-mailadressen uit berichten en voegt die toe aan het zogenoemde autofill-geheugen voor e-mailadressen. Zodra je dan een paar letters in het Aan-veld van een nieuwe mail tikt, verschijnt de lijst met adressen die uit de Windows 10 Personen-app komen en uit het autofill-geheugen. Je ziet hier geen kruisje achter de naam om het adres te verwijderen, zoals bij Outlook. Dit is een tekortkoning in de Windows 10 Mail-applicatie. Deze kwestie is al jaren terug bij Microsoft aangekaart, maar nog steeds niet opgelost.

Er is op internet wel een methode beschreven om een fout e-mailadres uit dat autofill-geheugen te halen, maar deze is zeer bewerkelijk. Het komt erop neer dat je alle mailboxen in Windows Mail moet nalopen om te bepalen of het foute e-mailadres daarin aanwezig is. Zo ja, dan moet je de mails met daarin het foute adres verwijderen. Daarna moet je zowel de Windows Mail- en Personen-app opnieuw instellen. Dit zijn handelingen waar geen gebruiker blij van wordt.

Als dit geen onoverkomelijk probleem is, kun je het laten zitten. Zo niet, dan kun je bijvoorbeeld ook de web-versie gaan gebruiken (outlook.live.com) of het programma Mozilla Thunderbird installeren. Thunderbird is gratis en lijkt veel op Outlook en is daardoor erg populair.