Laatst las ik dat je een ssd-kaart het beste formatteert met een apart sd-kaart formatteerprogramma in plaats van het tooltje dat in Windows standaard aanwezig. Kunt u simpel uitleggen wat daar het voordeel van is?

Dennis K.

SD card formatter
Windows-computers, Mac’s, fototoestellen, webcams etc. hebben vaak allemaal ingebouwde gereedschappen om een sd-kaart te formatteren. Dat gaat meestal ook goed.

Soms wordt specifiek aangegeven om de sd-kaart te formatteren met een daarvoor ontwikkeld formatteringsprogramma zoals SD Memory Card Formatter. We komen dat vaak tegen als op een sd-kaart een set programma’s voor bijvoorbeeld Raspberry Pi moet worden geschreven. Dat specifieke programma claimt dat het sd/sdhc/sdxc-geheugenkaarten formatteert volgens de SD File System Specification, zoals opgesteld door de SC Association (SDA). Er wordt gesteld dat als je geen gebruikmaakt van de standaardgereedschappen, de betreffende geheugenkaarten dan niet geoptimaliseerd zijn en daardoor een lagere performance kunnen laten zien. Een ander punt is dat genoemde kaarten een Protected Area kunnen hebben voor beveiligingsdoeleinden. Het programma SD Memory Card Formatter formatteert dit deel niet en laat het over aan de computertoepassing of het specifieke apparaat in het systeem dat de beveiligingsfunctie biedt. Het genoemde programma biedt geen ondersteuning voor de Bitlocker To Go van Windows. De kaart moet dus geformatteerd worden voordat die beveiliging wordt geactiveerd.

Om de performanceverschillen te meten, hebben we een standaard 32GB Sandisk ultra-sd-kaart in Windows 10 met de ingebouwde formatteringsprogramma volledig nieuw geformatteerd, dus niet via Quickformat, en de R/W-snelheid gemeten met CrystalDiskMark. Vervolgens hebben we de kaart volledig opnieuw geformatteerd via het programma SD Memory Card Formatter en nogmaals de R/W-snelheid gemeten. De twee resultaten waren exact hetzelfde, wat aangeeft dat in deze case geen performancewinst is gehaald. We constateerden wel dat SD Memory Card Formatter veel langer over het formatteren doet. Het advies dat we kunnen geven is het specifieke programma alleen te gebruiken als het expliciet wordt aangegeven of als de sd-kaart gebruikmaakt van een Protected Area.