In mijn computer heb ik een vrij kleine ssd van 128 GB vervangen door een ssd van 1 TB. Die ssd van 128 GB wil ik gebruiken als externe schijf met een adapter. Ik zie nu echter een aantal partities op die ssd die ik wil verwijderen. Met Schijfbeheer lukt het me niet om ze allemaal te verwijderen. Wat is een snelle manier die wel werkt?

Peter B.

Clean SSDHet klopt dat Windows Schijfbeheer niet geschikt is voor het verwijderen van alle systeempartities, omdat er vaak herstel- en systeempartities aanwezig zijn die zich niet via Schijfbeheer laten verwijderen.

In Windows is de zogenoemde Diskpart-utility beschikbaar die met een paar commando’s je schijf weer oplevert zonder partities, dus zoals geleverd vanaf de fabriek. Ga naar het Windows 10-zoekveld linksonder en tik hier cmd. In het venster dat wordt geopend, zie je opdrachtprompt staan. Klik met je rechtermuisknop hierop en kies voor Als administrator uitvoeren (of je kiest meteen voor Als administrator uitvoeren dat eronder staat). Het commando-venster wordt geopend en tik hier diskpart na de prompt. Met list disk zie je vervolgens welke schijven er zijn gekoppeld. Selecteer de disk die je wilt opschonen met sel disk # waarbij # het nummer is uit de lijst van het vorige commando. Je krijgt de melding dat die schijf is geselecteerd. Het opschooncommando is clean, waarna gemeld wordt dat alle partities zijn verwijderd. Met Schijfbeheer of een ander partitioneringsprogramma kun je dan weer verder en de schijf naar eigen wens indelen.

Let wel op dat dit geen opschoonactie is om alle data van de schijf te verwijderen: forensische onderzoekers zullen nog altijd in staat zijn gegevens terug te vinden. Bovenstaande werkt vanzelfsprekend ook voor een harde schijf.