Om mijn wifi weer goed te laten werken, moet ik regelmatig de modem/router resetten. Dat doe ik dan door de stekker er een paar minuten uit te trekken en er weer in te steken.

Het gaat dan weer een poos goed tot het weer misgaat. De vraag is: waarom moet een modem/router gereset regelmatig gereset worden om weer beter te werken? Het gaat dan weer een poos goed tot het weer misgaat. De vraag is: waarom moet een modem/router gereset regelmatig gereset worden om weer beter te werken? 

Ben van V.

      T DSL Modem
  ADSL-modem

Het is op afstand lastig te bepalen waarom een specifieke router af en toe een reset nodig heeft.Het is op afstand lastig te bepalen waarom een specifieke router af en toe een reset nodig heeft.Een algemene verklaring is dat een router op dezelfde wijze functioneert als een computer, dus met een CPU, geheugen en een programma, dat bij een router firmware heet.
Als de software niet geheel foutloos is en er daardoor bijvoorbeeld binnen het geheugen overschrijving van data/tabellen plaatsvindt, kan het functioneren worden beperkt. Daardoor gaat bijvoorbeeld het wifi-deel slechter functioneren of de gehele router komt in een ‘hang-conditie’. Na een reset wordt de router opnieuw geïnitialiseerd en is dan weer ‘als nieuw’. Dat is hetzelfde effect als het opnieuw opstarten van een computer, waarbij ook mogelijke fouten c.q. blauwe schermen verdwijnen.

Indien een reset regelmatig het probleem moet oplossen, dan is de router met de firmware instabiel. Een update naar de laatste versie firmware, als die beschikbaar is, is dan aan te bevelen. Draait de router al met de nieuwste versie en blijft het problemen geven die na een reset verdwijnen, dan kun je bij de provider navragen of inmiddels een beter en stabieler product als vervanging leverbaar is.
Zo niet, dan kan je overwegen om een tijdschakelaar in de voeding van de router op te nemen waarmee de router 's nachts even wordt uitgeschakeld en daarna weer ingeschakeld. Hiermee begint de router dan elke dag weer met een schone lei. 

Het heeft dus primair met de kwaliteit van de router en de aanwezige firmware te maken. Goede routers hebben geen reset nodig. Over instabiele routers zul je op internet ook informatie kunnen vinden, omdat dat soort problemen niet uniek zijn en anderen zich dus ook zullen afvragen wat het probleem kan zijn. Mogelijk kom je daar tips en/of oplossingen tegen.

Voor dit soort problemen geldt ook: meten is weten. Er zijn inmiddels veel apps beschikbaar die het wifi-signaal goed kunnen monitoren op veldsterkte en transmissiesnelheid. Wij gebruiken in onze testsituaties de FRITZ!App WAN die gratis is voor Android en iOS. Hierbij krijg je een goed beeld van het functioneren van de wifizender van de router. De Android-versie biedt meer functionaliteit dan de iOS-versie. Dit komt omdat iOS meer afgeschermd is voor het benaderen van dit soort netwerkgegevens.