Recent heb ik een nieuwe laptop gekocht. Ik wil daar graag hetzelfde e-mailadres op gebruiken als op mijn huidige pc. Kunt u mij vertellen hoe ik dat doe en of ik daar nog speciale handelingen voor moet doen?

 Nico van der V.

hccnet webmailAan je mailadres te zien, werk je met mailprovider HCC!net. Om dezelfde mail te ontvangen op zowel je pc als je laptop - en ook op je smartphone en/of tablet - gebruik je een zogenoemde IMAP-maildienst. Hierbij blijft de inkomende mail op de mailserver staan en kun je die vervolgens vanaf elk apparaat lezen.

De tegenhanger van IMAP is een POP3-versie, waarbij de inkomende mail naar je lokale mailprogramma wordt verplaatst en daarna dus niet meer op de server staat. Bij gebruik van POP3 heb je op je pc ‘onbeperkte’  opslagcapaciteit voor je mail. Bij gebruik van IMAP kent de HCC!net-mailbox een maximale opslagcapaciteit van 1 GB. Dat wil dus zeggen dat je daar rekening mee moet houden en actief je mailbox moet beheren en schoonhouden. Tegenwoordig is IMAP de standaard, omdat we vanaf meerdere apparaten onze mail willen kunnen lezen. Als je overigens de web-mailversie gebruikt voor het lezen van je mail via een internetbrowser, dan blijft de mail sowieso op de server staan.

HHCnet mail instellingen 2Voor POP3 en IMAP gelden andere instellingen met betrekking tot de netwerkpoorten die met de mailserver communiceren. Deze stel je in op elk apparaat waarop je de mail wilt lezen. Uitgaande mail verloopt via de SMTP-server. Voor de instelling daarvan maakt het niet uit of je POP3 of IMAP gebruikt. 
Hiernaast vind je alle HCC!net-instellingen voor POP3, IMAP en de uitgaande SMTP-server voor je mail-applicatie, zoals Outlook, Thunderbird, etc. Kies voor poorten met SSL/TLS, zowel voor inkomende als uitgaande mail, zodat je datagegevens tussen je systeem en mailserver versleuteld worden verstuurd.

Wachtwoord (Authenticatie) en gebruikersnaam zijn hetzelfde als van je HCC-account. Heb je nog geen HCC-account, log dan in op mijnhcc.nl met je lidnummer en je HCC-code. Deze vind je in de brief die bij je ledenpas zat.