Ik heb sinds kort een multimediaversterker met Dolby Surround-mogelijkheden. Deze is aangevuld met 5.1-luidsprekers. Ik zie op YouTube allerlei filmpjes met Dolby Surround-demo’s en filmpjes om je installatie te testen. De filmpjes worden gestreamd naar mijn installatie via een Chromecast-adapter. Wat ik ook stream, het blijft gewoon stereogeluid. Wat kan er aan de hand zijn?

Peter Janssen

Er zijn meer mensen die zich verbazen over het ontbreken van geluid met meer dan twee kanalen bij de YouTube-videostreams. Google (eigenaar van YouTube) maakt het mogelijk om video’s te uploaden met stereo- of Dolby-geluid. Het afspelen van video’s zal voorlopig alleen nog stereo zijn, omdat Google de films converteert naar een PCM-stream (Pulse Code Modulation) met twee kanalen stereo. Er wordt wel aan gewerkt om een videostream met meerdere geluidskanalen mogelijk te maken, maar dat heeft bij Google niet de hoogste prioriteit. Analyse mp4 youtube dolby filmWat je wel kunt doen, is de video downloaden en controleren of er meer-kanaals geluid is meegekomen en dan lokaal streamen naar je Dolby-geluidsinstallatie. We hebben het hier getest met het programma 4K Video Downloader, de YouTube-video ‘5.1 Dolby Surround Test’ geselecteerd, de video gedownload als een 1080p mp4-bestand en de video geanalyseerd met het programmaatje MediaInfo. Het resultaat hiervan zie je in de afbeelding.

Vervolgens hebben we het bestand via VLC gestreamd naar een Dolby Surround-installatie. Selecteer in VLC via het tabblad Afspelen en daarna Renderer de naam van de Chromecast die aan je multimedia-installatie is gekoppeld en klik vervolgens op Afspelen. Laat je (hopelijk) verbazen met 5.1-geluid; je kunt dan gelijk horen of alle luidsprekers wat betreft locatie juist zijn aangesloten.