Op mijn Windows 10-laptop wil ik graag inloggen via gezichtsherkenning, omdat ik dan niets meer hoef in te tikken en dus snel ingelogd ben. Zodra ik via Windows Hello open om gezichtsherkenning te activeren, krijg ik de melding dat er geen camera is gevonden die compatibel is met Windows Hello Gezicht. Wat is er dan aan de hand en hoe kan ik het werkend krijgen?

Joop Vermeulen

Om betrouwbaar op Windows te kunnen inloggen, wordt aan de gezichtsherkenning strikte eisen gesteld en dus ook aan de camera die daarvoor wordt gebruikt. Met een standaardcamera zou je met een foto van de eigenaar op het systeem kunnen inloggen. Dat is niet acceptabel, vandaar dat Microsoft hier aanvullende eisen aan heeft gesteld. Gezichtsherkenning 1Om een gezicht vast te leggen, gebruikt Windows een 3D/infraroodtechniek waarbij het gezicht op veel meer details wordt vastgelegd dan op een platte foto. Hiermee wordt het gezicht - inclusief alle kenmerken zoals haar en bril - in detail vastgelegd, zodat er geen misbruik van kan worden gemaakt. Gezichtsherkenning heeft daarmee ook een hoog niveau van correcte herkenning, vaak beter dan via een vingerafdrukscanner.

Gezichtsherkenning 2Als Windows Hello meldt dat de camera niet compatibel is, dan ontbreekt de functionaliteit om het gezicht met het juiste 3D-detailniveau te kunnen vastleggen. Als je een recent gebouwde laptop hebt en de specificaties geven aan dat de webcam geschikt is voor Windows Hello-gezichtsherkenning, dan kan het zijn dat de driver nog bijgewerkt moet worden. Kijk daarvoor op de support-pagina van de website van de fabrikant. Bij wat oudere systemen ontbreekt het veelal aan de techniek om het gezichtsprofiel met 3D te kunnen vastleggen. Alternatief is de aanschaf van een webcam die wel door Windows Hello wordt ondersteund. Zoek op internet met: webcam windows hello compatible.

Spreekt een aparte camera je niet aan, dan kun je via Windows Hello ook een pincode activeren. Een pincode invoeren gaat niet zo snel als gezichtsherkenning, maar sneller dan het invoeren van een complex wachtwoord. Een ander alternatief is het gebruik van een vingerafdrukscanner, maar dan moet je laptop wel met een bijbehorende scanner zijn uitgerust.