Bij het artikel over de knikkerklok in PC-Active 309 wordt geschreven over de MIT App Inventor, een educatieve programmeeromgeving. Is het niet interessant om daar meer over te schrijven in PC-Active?

Adriaan Latjes

We zijn altijd blij als er reacties komen op de artikelen in PC-Active met aanvullende vragen over bepaalde onderdelen. De gratis educatieve programmeeromgeving MIT App Inventor is zeker interessant en een leuke omgeving om ervaring op te doen met programmeren. Daarom verschijnt er in een van de komende uitgaves een artikel hierover. Nu vertellen wij alvast iets meer over de MIT App Inventor. Het bijbehorende programma voor de Knikkerklok, met de extensie *.ino, is gemaakt met een webgebaseerde ontwikkelomgeving en overgebracht naar een Android-telefoon met een app die gratis beschikbaar is voor Android-telefoons: MIT AI2 Companion.

MIT 1 2De ‘MIT APP Inventor’-omgeving is een eenvoudige ontwikkelomgeving waarmee je programmaatjes voor Android-omgevingen kunt ontwikkelen. Dit systeem wordt op scholen gebruikt om met name jongeren vertrouwd te maken met het leren programmeren. Op internet is veel informatie te vinden over deze omgeving, startpunt voor de informatie: https://appinventor.mit.edu/.

Hoe je kunt beginnen, vind je via: https://appinventor.mit.edu/explore/get-started. Daaronder bevindt zich een onderdeel over hoe je de MIT App Inventor-omgeving opzet, zelfs zonder gebruik van een Android-telefoon, maar met een Android-emulator op je computer: https://appinventor.mit.edu/explore/ai2/setup. Ook zijn er vele zelfstudievoorbeelden beschikbaar op https://appinventor.mit.edu/explore/ai2/tutorials. De tutorials zijn er in diverse moeilijkheidsgraden van Basic, Intermediate tot Advanced.

Samengevat is het een heel leuke en leerzame omgeving om te leren programmeren voor programmaatjes die je operationeel kunt maken in een Android-omgeving.MIT staat overigens voor de Massachusetts Institute of Technology, een universitaire omgeving in de VS met als doel de wereld beter te maken door opleiding, onderzoek en innovatie. Omdat het een Amerikaanse omgeving is, zijn de teksten helaas allemaal in het Engels. We zijn benieuwd wie ons, als vervolg op de Knikkerklok, een interessant programma toestuurt dat is gebouwd met de MIT App Inventor.