Om verzekerd te zijn van continuïteit, kocht ik onlangs een nieuwe pc met Windows 10 Home al geïnstalleerd op een ASUS-moederbord H310M-KR2.0 en ssd. Verbluffend succes, zo’n schone installatie op ssd! Op een andere harde schijf probeerde ik Windows 7 schoon te installeren, maar helaas accepteert het moederbord (bios) uitsluitend Windows 10. Is dit een nieuw wapen van de computerfabrikanten met Microsoft tegen Linux en andere besturingssystemen? Wellicht is het zinvol om dit te melden als waarschuwing bij aankoop van een computer respectievelijk moederbord.

R. Jonker

Prime 1 2

Nee, dit is zeker geen 'trucje' van Microsoft, maar een normale beperking van de hardware in combinatie met de wijze waarop een boot tot stand komt. Een gebruikelijke dual boot wordt geïnstalleerd en uitgevoerd vanaf één schijf. Er is dus maar één bootsector vanwaar je kunt kiezen welk besturingssysteem je wilt opstarten. In dit geval gaat het om twee verschillende fysieke schijven. De ene keer booten vanaf schijf 0 en dan weer vanaf schijf 1 is een geheel ander verhaal. Elke keer in de bios de bootvolgorde veranderen is geen werkbare optie. Volg de instructies op dit YouTube-filmpje (weliswaar in slecht verstaanbaar Engels), maar er is wel uit te komen: https://www.youtube.com/watch?v=p0t42N3hEfc

Als je de ssd loskoppelt en de harde schijf aansluit, moet een schone installatie mogelijk zijn. Het moederbord ondersteunt Windows 7 (64-bit), in de afbeelding zie je de dat de drivers online staan. De makkelijkste methode om Windows 7 te installeren, is in een virtuele machine.