Ik heb wat leuke filmpjes van internet gedownload en die wil ik nu op een dvd branden. Ze worden op mijn computer opgeslagen als WebM-bestanden. Ik heb het artikel “Video bewerken met Kdenlive” in PC-Active 308 bekeken, maar kom er niet uit. Willen jullie mij even verder helpen?

Dré J.

dvd

WebM-video is een bestandsformaat voor gecomprimeerde video-inhoud en ontworpen voor internetgebruik met als basis HTML5. HTML5 is een populaire standaard voor internet waarbij ook het bekende Adobe Flash als videospeler wordt geëlimineerd vanwege de beveiligingsrisico's. De compressie wordt verzorgd door de VP8-codec in combinatie met een Vorbis-geluidsstream. Nog niet alle videobewerkingsprogramma’s ondersteunen WebM: je kunt dit testen door het WebM-bestand in je videobewerkingsprogramma als clip te importeren en te kijken of dit formaat wordt geaccepteerd.

Als het formaat niet door je videobewerkingsprogramma wordt geaccepteerd, ben je aangewezen op een video-conversieprogramma. Deze moet het WebM-formaat omzetten naar bijvoorbeeld MPG als je het op een dvd wilt zetten of naar MP4 als je het op apparaten zoals een smartphone, tablet en computer probleemloos wilt afspelen. Een uitgebreid videoconversieprogramma is Format Factory dat gratis van internet is te downloaden. Daarbij moet je tijdens het installatieproces heel goed opletten dat je geen aanvullende software installeert door vinkjes uit te zetten of een onderdeel te skippen zodra dat naar voren komt!

kdenliveHet videobewerkingsprogramma moet ook over opties beschikken om een dvd-menu aan te maken en de mogelijkheid hebben om een dvd te branden. Voor het genoemde Kdenlive is een zogenoemde DVD-assistent add-on beschikbaar om met dvd’s te gaan werken. Daarmee wordt het allemaal wel complexer. Indien je weinig of geen ervaring hebt met dit soort programma’s, dan is het aan te bevelen eerst eens een bezoek te brengen aan een HCC-bijeenkomst in den lande. Op diverse locaties worden regelmatig cursussen gegeven over de populaire maar niet gratis programma’s Pinnacle Studio of Magix Video de Luxe. Beide programma’s worden compleet geleverd met een DVD-assistent en menu-generator. Tevens worden vele effecten, titels, sjablonen en overgangen meegeleverd om er een leuke film van te maken.

Wil je deze filmpjes op je tv afspelen en de tv beschikt over een vrije HDMI-aansluiting, dan is een ChromeCast-apparaat een handige oplossing. Hiermee kun je via Chrome op je computer of streaming-functies op je smartphone of tablet heel veel video’s naar je tv streamen (sturen).