In het artikel ‘Soepel overstappen van Windows Phone naar Android’ in op de pagina’s 58 en 59 van PC-Active 308 wordt genoemd dat je de Outlook-app en de Onedrive-app van Microsoft op de Android-telefoon kunt zetten en dan je Microsoft-accounts (Hotmail of Outlook) erop kunt zetten

Wat ik graag wil weten, is dit: van Google (Android) is bekend dat ze in je Gmail-mails snuffelen en in je Contacten-lijst en in je Drive-bestanden. Gaat Google nu ook in je Onedrive-bestanden en je Outlook-mails kijken, immers de Android-telefoon kent nu de Microsoft-accounts met de wachtwoorden.

Dr. van Nielen

W2A

Google nam/neemt het inderdaad niet zo nauw met de privacy van zijn gebruikers, maar beperkt zich (nemen wij vooralsnog aan) wel tot hun eigen diensten. Gebruikers kiezen er eventueel voor om ook gebruikersnamen en wachtwoorden van overige webdiensten en bepaalde apps in hun Google-account op te slaan. Het voordeel hiervan is dat gebruikers op meerdere apparaten toegang hebben tot deze inloggegevens. De wachtwoorden van overige webdiensten staan weliswaar op de servers van Google opgeslagen, maar de zoekmachinegigant gebruikt deze gegevens hoogstwaarschijnlijk niet om in persoonlijke gegevens binnen apps of webdiensten van derde partijen te snuffelen. Overigens stellen wantrouwende Google-leden het beste een wachtwoordzin in. Daarmee zijn privacygevoelige inloggegevens versleuteld.

Kijk voor de wachtwoordzin-functie in de synchronisatie-instellingen van de Chrome-app op het Android-toestel.