Internet-of-Things-apparaten zijn zoals te verwachten vaak onveilig. Is het een idee om met een extra wifi-accesspoint een tweede netwerk voor alle IoT-apparaten aan te leggen, zodat die gescheiden blijven van computers en dergelijke die op een andere wifi-router werken? Wordt het dan moeilijker om binnen te dringen op het computernetwerk?

W. Traa

IoT

Een apart netwerk voor je IoT-apparaten maakt het allemaal complexer, minder gebruikersvriendelijk en vaak niet werkbaar. De monitoring en bediening (computer, smartphone en tablet) is dan meestal op het thuisnetwerk aangesloten en dan moet je met een routerfunctie naar je IoT-netwerk. Dat zal vaak voor een IoT-apparaat geen werkbare configuratie opleveren. Een gastnetwerk is gescheiden van je thuisnetwerk, zodat tussen die netwerken dan sowieso geen communicatie mogelijk is en het dus niet werkbaar is voor IoT.

De bedreiging voor IoT zal veelal van buiten (internet) komen en dan maakt het niet uit of dit het thuisnetwerk, een apart IoT-netwerk is of het gastnetwerk is. De bedreiging kan verminderd worden door bijvoorbeeld de BitDefender Box achter je router te zetten en daar je thuisnetwerk van te maken of het gratis BitDefender Home Scanner op één van je systemen te installeren.